In de Verenigde Staten, waar ze al meer dan genoeg ellende hebben van gewone vuurwapens, worden de autoriteiten zenuwachtig van de nieuwe mogelijkheden van 3D-printen. In mei moest de organisatie Defense Distributed de instructies waarmee een 3D-printer het pistool Liberator kan maken van zijn website verwijderen. Inmiddels is dat bestand natuurlijk op andere sites te krijgen.
Toch is de Liberator niet illegaal. In het officiële ontwerp is ruimte voor een stukje metaal. Niet dat het ergens voor dient, maar zo voldoet het pistool aan de Undetectable Firearms Act uit 1988. Wie zich aan die wet wil houden – en welke terrorist wil dat nu niet – zorgt voor voldoende metaal in zijn wapen om een detector te laten afgaan. Tot die terrorist dat niet wil natuurlijk.
Of gewoon tot de tweede week van december. Want dan loopt de wet automatisch af, en het is tot het laatst onzeker of het Amerikaanse Congres in staat is hem te verlengen.
Het twistpunt is dat de Republikeinen, die hun oor altijd goed te luisteren leggen bij de wapenlobby, de wet ongewijzigd willen verlengen. Maar een aantal Democraten stelt voor het verbod aan te scherpen. Dat stukje metaal mag in hun voorstel niet zomaar ergens in het plastic pistool zitten, maar moet een onmisbaar onderdeel ervan zijn, niet te verwijderen zonder het hele wapen onbruikbaar te maken.
Zo’n wijziging krijg je niet in een paar dagen door het Congres. Vandaar dat de Democraten de wet maar voor een jaartje willen verlengen. Zo lang, denken ze, hebben de VS nog wel voordat 3D-printers in elk huis staan en elke tiener met een leuk plastic pistool rondloopt. En het geeft tijd om te debatteren over een strengere wet. De Republikeinen waren vorige week nog niet overtuigd en blokkeerden die eenjarige verlenging.
Het gemeentebestuur van Philadelphia had er alvast weinig vertrouwen in. Het kondigde vorige maand zelf maar een verbod af: in Philly (waar vorig jaar 284 mensen werden doodgeschoten) mag een vuurwapen of onderdeel daarvan gewoon nooit uit een printer komen.