Aanleiding voor de reclame­campagne met goedkope vluchten naar de Colombiaanse havenstad Cartagena was het seksschandaal van midden april, toen twaalf agenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst tijdens de Amerikatop in Cartagena met 21 Colombiaanse prostituees het hotelbed in doken. De rel ontstond nadat een van de geheim agenten een prostituee slechts dertig van de afgesproken achthonderd dollar wilde betalen. De discussie op de gang van luxe-hotel Caribe verspreidde zich razendsnel en werd hét issue van de Amerika-top, zeer tot ongenoegen van de Colombiaanse overheid, die de stereotiepe beeldvorming over Colombia als een land van geweld, drugs en goedkope seks weer bevestigd zag.

Spirit Airlines haalde haar advertentie enkele dagen later schielijk van het internet, nadat een verontwaardigde Colombiaanse minister van Toerisme excuses had geëist. Ook de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Maria Angela Holguin, was slecht te spreken over de schade die de Amerikaanse agenten hadden toegebracht aan het imago van Cartagena, een stad die leeft van toerisme. De minister haalde een artikel uit The Washington Post aan, waarin gesuggereerd werd dat de geheim agenten niet al te hard moesten worden aangepakt, omdat ‘Cartagena overstroomd is met prostituees’. Holguin had daarop een krachtig antwoord: ‘Prostitutie is overal. Overal waar mannen zijn, zijn ook prostituees.’ Kort daarop deed ook de Colombiaanse ambassadeur Gabriel Silva in Washington een duit in het zakje: hij eiste ‘duidelijke excuses’ van het Witte Huis voor het beschadigen van de reputatie van Cartagena.

Inmiddels is een deel van de geheim agenten ontslagen en heeft de Amerikaanse veiligheidsdienst een onderzoek ingesteld naar de vraag of president Obama op enig moment gevaar liep door de afgeleide geheim agenten. Onlangs meldde zich een anonieme ondernemer uit de seksindustrie in Cartagena: sinds het schandaal ontvangt zijn bedrijf duidelijk meer aanvragen van potentiële klanten. Volgens hem moet je wel heel dom zijn om met prostituees over de prijs te discussieren. Voor de geleverde diensten van zijn medewerkers moet altijd vooraf worden betaald: 2600 dollar per dag.