‘Guilty as charged’, zei Chick-fil-A-eigenaar Dan Cathy twee weken geleden in een interview, toen hem werd gevraagd of hij soms tegen het homo­huwelijk was. God bedoelde niet ‘Adam and Steve’, legde hij uit. ‘Wij zijn een familiebedrijf, en we zijn allen getrouwd met onze eerste vrouw.’

Homo-organisaties reageerden furieus. Ze kwamen aan met rapporten waaruit bleek dat Chick-fil-A drie miljoen dollar had gedoneerd aan antihomo-organisaties en riepen op tot een boycot. Hierin kregen zij bijval van de burgemeesters van San Francisco, Chicago en Washington DC, die te kennen gaven de keten uit hun stad te willen weren.

Sarah Palin, niet meer actief als politica maar nog altijd een belangrijke conservatieve stemmingmaker, kon deze kans niet laten liggen. Ze twitterde een foto van zichzelf en haar echt­genoot in een Texaans Chick-fil-A-filiaal ‘om deze geweldige zaak te steunen’. Voormalig presidentskandidaat Mike Huckabee riep iedereen op een broodje kip te eten bij de fastfoodketen voor ‘Chick-fil-A Appreciation Day’. Meer dan 650.000 mensen meldden zich ervoor op Facebook aan. Velen stonden uren in de rij voor een broodje kip, vóór God en tegen homo’s.

Homo-organisaties organiseerden als reactie een ‘kiss-in’ in de Chick-fil-A-filialen, waar demonstratief géén kip werd gegeten. De Jim Henson Company, het homovriendelijke bedrijf achter de Muppets, kondigde aan te stoppen met het verstrekken van gratis Muppet-speeltjes bij een Chick-fil-A-menu. En tv-komiek Conan O’Brien bedacht ‘Chaz the intolerant Chick-fil-A Chicken’, een intolerante kip die boos is, latent homo en vooral tegen huwelijken tussen varkens en kikkers. Maar binnen het progressieve kamp ontstond tweespalt. De grote burgerrechten­organisatie aclu bekritiseerde de burgemeesters die de Chick-fil-A-boycot steunden. De aclu is prominent voorstander van het homohuwelijk, maar vindt dat bedrijven niet om hun overtuiging uit een stad mogen worden geweerd.

Zo is wat een interessante discussie had kunnen zijn (in hoeverre mogen bedrijven zich mengen in het publieke debat?) gereduceerd tot een voorspelbaar potje jijbakken. Slechts een enkeling wijst erop dat het geen geheim is dat Chick-fil-A door streng gelovige christenen wordt geleid. De filialen zijn op zondag gesloten zodat het personeel naar de kerk kan. Maar dat gaat voorbij aan de kern van deze zaak. Conservatieven en progressieven genieten gewoon te veel van dit soort ruzietjes en grijpen elke aanleiding aan om hun morele superioriteit te tonen.