New York - Dum vivamus edimus et biberimus, luidt het motto van Kappa Beta Phi, een in 1929 opgericht dispuut van Wall Street-executives, hetgeen zoveel betekent als: ‘Zolang we leven, zullen we eten en drinken.’

Dat motto getrouw verzamelden afgelopen donderdag zo'n tweehonderd Kappa Beta Phi-leden, voornamelijk mannen, zich in smoking gestoken in het St. Regis Hotel in Manhattan. Hoewel de bijeenkomst van het dispuut besloten was, wist New York Times-journalist Kevin Roose onopgemerkt binnen te glippen. Op zijn blog deed hij verslag van de avond.

Dankzij Roose weten we nu dat zich onder de gasten lieden bevonden als Alan (‘Ace’) Greenberg, de voormalige baas van het voormalige Bear Stearns, Robert Benmosche, CEO van het door de Amerikaanse overheid geredde AIG, en Martin Lipton, oprichter van het prijzige advocatenkantoor Wachtell, Lipton, Rosen & Katz.

De agenda van deze bijeenkomst was tweeledig: het installeren van nieuwe bestuursleden en het verwelkomen van nieuwe leden uit de financiële elite door ze in pruiken, strakke topjes en jurkjes van glittergoud te hijsen, waarin zij komische sketches voor de leden moesten opvoeren. Juist, multimiljonairs als corpsfeuten.

De investeerder en miljardair Wilbur Ross opende namens het bestuur de avond. ‘Wij hebben leden van elke firma die is omgevallen, evenals leden van elke firma die in de toekomst zal omvallen’, sprak Ross trots. Toen was het tijd voor de sketches. De Occupy-beweging was uiteraard een geliefd onderwerp, maar de meeste sketches beschimpten andere financiers. ‘Wat is de overeenkomst tussen Steve Cohen (verdacht van handel met voorkennis - mvg) en Jon Corzine (oud-bankier wiens investeringsfonds onlangs failliet ging - mvg)? Ze zijn toekomstige celmaten!’

De meeste nieuwelingen kozen voor muzikaal vermaak. Abba’s Dancing Queen werd opgevoerd als Bailout Queen. Naar goed Kappa-gebruik werden de artiesten op het podium bekogeld met gebakjes en in wijn gedoopte servetten. Voor de finale van de avond verschenen de nieuwe leden gezamenlijk op het podium. Ditmaal gehuld in witte overhemden met zwarte strik zongen ze een versie van het nummer I Believe uit de Broadway-musical The Book of Mormon:

‘I believe that the Lord God created Wall Street.
I believe he got his only son a job at Goldman Sachs.
I work on Wall Street.
And Wall Street just believes.’