Daarom startte Rob Calabrese, dj bij een lokaal radiostation, in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen een website waarop hij Amerikanen aanmoedigde naar Cape Breton te komen als Donald Trump won. Hij kreeg meer dan zesduizend reacties, waaronder van Nikki Torres.
‘Ik wilde niet geloven dat een land zo racistisch en seksistisch kon zijn en dat het bereid was de financiële en fysieke veiligheid van haar kinderen op het spel te zetten voor iemand die geen verstand heeft van politiek’, schrijft ze in een mail. ‘Daarom wil ik weg.’
Het toerismebureau in Cape Breton ziet inmiddels het aantal bezoekers stijgen en ook de plaatselijke makelaars krijgen te maken met toenemende interesse van Amerikanen. Maar, zegt een van de makelaars, zo gemakkelijk is het nog niet om hier te komen wonen. De immigratiewetten zijn streng.
De Amerikaanse Sher LeBay is inmiddels alweer vertrokken. ‘Ik kan alleen een bezoekersvisum voor zes maanden krijgen’, vertelt ze. LeBay is schrijfster en voor zzp’ers is het een stuk lastiger om te emigreren: ze moeten aantonen dat ze daadwerkelijk economisch iets toevoegen aan het land. ‘Cape Breton is prachtig’, zegt ze. ‘De mensen zijn vriendelijk en gastvrij. Maar waar zijn de open deuren voor Amerikanen die zich er willen vestigen?’ Ze moet de verlenging van haar bezoekersvisum in de Verenigde Staten afwachten.
De premier van Nova Scotia, de provincie waar Cape Breton onder valt, twitterde vorig jaar nog dat de populatiegroei een ‘topprioriteit’ heeft. Zo wil de provincie de mogelijkheid hebben om meer immigranten toe te laten, maar ze is nu nog gebonden aan een (verhoogd) maximum van de regering. In 2015 kwamen 3400 immigranten naar Nova Scotia, een record. De meeste van hen waren Syriërs.
Nikki Torres denkt dat ze goede kansen heeft: de familie van haar moederskant komt uit Canada. Ze vertrekt in november om de mogelijkheden te verkennen. ‘Ik spreek de taal, en het land lijkt op de Verenigde Staten.’ Ze is een online platform gestart, waar ze Amerikanen die willen emigreren aan Canadezen koppelt, bijvoorbeeld op het gebied van werk. ‘Ik wil een tegenwicht bieden aan de bedreiging van de Republikeinen aan het adres van moslims, vrouwen en homoseksuelen door iedereen zich welkom te laten voelen… maar dan wel vanuit Canada.’