Na een introductie door professor dr. Joep Leerssen , hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam, gaat de Frans-Libanese denker Amin Maalouf in gesprek met Nederlands bestsellerauteur Abdelkader Benali. Literair criticus Margot Dijkgraaf regisseert de ontmoeting en stelt kritische vragen.

Amin Maalouf is een als christen opgegroeide Arabische journalist, die in 1977 vanwege de Libanese burgeroorlog naar Frankrijk vluchtte. Daar debuteerde hij, in het Frans, met een bundeling van historische teksten die de kruistochten vanuit het perspectief van de moslims beschrijven. De botsing tussen West en Oost, en de grootsheid van het islamitische verleden, speelt ook een belangrijke rol in romans die hij hierna publiceerde. Met zijn veelzijdige werk slaat hij een brug tussen twee werelden die steeds onverzoenlijker posities tegenover elkaar innemen. In zijn laatste uitgave in het Nederlands De ontregeling van de wereld (uitgeverij De Geus, mei 2010, in de boekhandel en tijdens de bijeenkomst voor € 19,90 verkrijgbaar) luidt hij in drie essays de noodklok over een wereld die bijna alleen nog lijkt te bestaan uit onrust over de economie, het klimaat en de veranderende normen en moraal.

Abdelkader Benali schrijft over de veranderingen in de huidige maatschappij, over angst en negatieve beeldvorming rond de islam en verschillen tussen eerste - en tweede generatie migranten. In de Engelse krant The Observeromschreef Benali onlangs hoe hij de omschakeling van welkome gastarbeiders tot de islamhaat van nu beleeft: ‘A generation is growing with xenophobia and the fear of islam has become mainstream.’ Benali kwam als klein jongetje vanuit Marokko naar Nederland. Hij debuteerde op eenentwintigjarige leeftijd met de roman Bruiloft aan zee. Behalve literair auteur is Benali ook literatuurcriticus, columnist, verhalen- en toneelschrijver en dichter.

Dit openbare gesprek volgt op een (besloten) bijeenkomst op 30 november waarin Maalouf studenten van de Universiteit van Amsterdam en andere genodigden ontmoet. Deze bijeenkomst is onderdeel van de serie Café Mediterranée waarin SICA kunstenaars uit de Mediterrane en Arabische wereld uitnodigt om de cultuur uit die regio te onderzoeken.
Beide bijeenkomsten worden georganiseerd door SICA in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (Europese Studies), Academisch-cultureel Centrum SPUI25, Nederlands Letterenfonds, Maison Descartes en uitgeverij De Geus.

Woensdag 1 december 2010, 20.30 uur (ontvangst vanaf 20.00 uur)
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45 in Amsterdam.
Voertaal: Engels. Toegang gratis.
Meer informatie en aanmelden.

(Persbericht)