Wie de verbintenis tussen de twee steden werkelijk wil ervaren moet naar het Amsterdam-New York Festival komen. Drie dagen lang komt er een stevige New Yorkse wind van over de oceaan gevlogen: wat is de aantrekkingskracht van beide steden, waarom worden ze door schrijvers en kunstenaars over de hele wereld bezongen, is New York nog steeds een beetje Nieuw Amsterdam, of is alle Nederlandse invloed verdwenen?

Met: Dirk van Weelden, Jaap Jacobs, Martine Gosselink, Jan Tromp vergelijken het oude en nieuwe New York. Sacha de Boer portretteerde kunstenaars die van New York naar Amsterdam zijn gekomen en vice versa. Ze gaat met twee van hen, Eddie Woods en Karen Birnholz in gesprek over de invloed van de stad op hun werk. Joost Zwagerman, Jonathan van het Reve, Hagar Peeters, Karin Amatmoekrim, Nathaniel Rich en Binnie Kirshenbaum beschrijven een hele stad aan de hand van één bijzondere locatie. Keke Keukelaar, literair fotografe, fotografeerde de auteurs op die plekken.

Colum McCann, een Irishman in New York, schreef een van de mooiste roman over New York ooit: Laat de aarde draaien en komt daarover vertellen. Mike Dash komt vertellen over de geschiedenis van de New Yorkse mafia zoals beschreven in zijn nieuwste boek De eerste familie.

Very special guests zijn Caro Llewellyn en Rhonda Sherman: de artistiek directeuren van dé twee literaire festivals van New York, PEN World Voices en The New Yorker festival. Ze komen speciaal naar Amsterdam om onder meer over het belang van een groot internationaal literatuurfestival te praten.

Russell Shorto, schrijver, publicist en directeur van het John Adams Insititute en Stadsdichter van Amsterdam Mustafa Stitou openen het festival. Ghost Trucker komt spelen.

Cinema de Balie selecteerde drie fantastische New York-films: Annie Hall, Capote en The Squid and the Whale.

Alle programma’s vinden plaats in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR, Amsterdam.
Reserveren via www.debalie.nl/telefonisch tussen 16-17 uur: 020 5535100
De kassa is geopend vanaf 18.00 uur en in het weekend anderhalf uur voor aanvang.
Toegangsprijzen: € 10,-/€ 8,- met CJP/Stadspas/65+/€ 5,- met Studentenkaart per dagdeel (middag/avondprogramma).
Prijzen filmprogramma: € 7,-/ € 5,- (Cineville)