Vanuit Syrië is er op een Turks stadje geschoten, premier Erdogan heeft het bestuur van zijn partij gewijzigd, de benzine is duurder geworden. Maar desondanks blijven de Turken het meest over Angelina Jolie praten. Want misschien had ze niet alleen schoonheid bij zich maar ook een dodelijke, besmettelijke ziekte.

De Amerikaanse actrice is als speciale gezant van de Verenigde Naties in Turkije neergedaald om de vluchtelingenkampen onder de loep te nemen en de Syrische bewoners van die kampen een hart onder de riem te steken. De ster werd door een horde Turkse journalisten gevolgd. Toen ze verklaarde dat de omstandigheden in de vluchtelingenkampen bijna ideaal waren en dat ze aangenaam verrast was, won ze de Turkse harten. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Idris Naim Sahin, was in de zevende hemel. Hij lachte, maakte onhandige bewegingen, probeerde grappig te zijn, watertandde zichtbaar. Kortom, een geslaagde pr-campagne voor Turkije en een blije minister.

Maar de stemming sloeg plots om toen een Engelse krant over gezondheidsproblemen van Jolie schreef. Ze zou aan hepatitis C lijden en met spoed onder het mes moeten. Haar enige redding zou een levertransplantatie zijn. Belangrijker voor de Turken die haar hebben ontmoet en voor de minister die zo vaak de sierlijke handen van Jolie schudde: hepatitis C is besmettelijk.

In het openbaar vertoont de minister nog geen sporen van paniek, maar zijn lijfwachten hebben al aan de pers laten weten dat ze bang zijn voor besmetting en wel naar de dokter zijn gesneld. De Turkse kranten schreven ook dat Jolie in die ene dag dat ze in Turkije was een bekende Turkse arts heeft bezocht en haar leverfilms heeft laten zien. Volgens de pers heeft hij haar geadviseerd om de levertransplantatie niet langer uit te stellen. Sinds Jolie vertrok is de minister die haar ontving uit het bestuur van de partij gezet. Binnenkort is hij waarschijnlijk minister-af. En als het tegenzit heeft deze grootste havik onder alle ministers ook nog de ‘ziekte van Jolie’ te pakken.