Ik heb het hier al eerder gezegd: als er één choreograaf is die u in de gaten moet houden dan is het de Belgische Ann Van den Broek. Haar vorige stuk, Co(te)lette, was het absolute hoogtepunt van het afgelopen dansseizoen, dit najaar gaat haar nieuwe werk I Solo Ment in première. Het belooft geweldig te worden, want de choreografie zal worden vertolkt door de fenomenale dansers Cecilia Moisio en Dario Tortorelli; beiden geknipt voor het uitvoeren van Van den Broeks krachtige, expliciete danstaal.
Daarnaast zal ook Co(te)lette, een krachtig, confronterend stuk over vrouwelijke seksualiteit, obsessieve lust en fysieke honger, volop te zien zijn als onderdeel van de reisvoorstelling DansClick 5, die vanaf 25 september een kleine dertig steden aandoet.
Dansliefhebbers met een meer traditionele inborst kunnen terecht bij Het Nationale Ballet, dat volgend voorjaar met Giselle het land in trekt. Een veilige, romantische klassieker met veel lange witte tutu’s, etherische maanverlichte pas de deux en een huiveringwekkende waanzinscène die eindigt in een zelfmoord (op spitzen!). Staat niet voor niets al meer dan 150 jaar op het repertoire van ieder zichzelf respecterend balletgezelschap.
Zelf kijk ik uit naar het terugzien van William Forsythe’s geniale Limb’s Theorem, een adembenemende voorstelling uit 1990 waarin onwaarschijnlijk goed getrainde dansers zich letterlijk uit het keurslijf van de klassieke dans loswrikken op elektronische muziek van Thom Willems. De rillingen liepen destijds over mijn rug. In januari 2009 brengt het Lyon Opera Ballet dit stuk naar het Amsterdamse Muziektheater.

Op veel kleinere schaal (maar daarom niet minder interessant) werkt choreografe Ivana Müller, lid van het Amsterdamse choreografencollectief L.I.S.A.. Zij richt zich op het maken van conceptuele dans en opereert op het snijvlak van dans, theater en filosofie. Dat klinkt misschien een beetje afschrikwekkend, maar Müllers vorige stuk While We Were Holding It Together (waarin niemand ook maar een vinger bewoog!) was niet alleen een van de meest briljante, maar ook een van de grappigste voorstellingen die ik de laatste tijd heb gezien. Zij presenteert in de loop van 2009 een nieuwe productie.
Avontuurlijke zielen ten slotte mogen festival CaDance (25 oktober tot en met 15 november in Den Haag) niet missen. Op het programma veel choreografieën van bekende en minder bekende, veelal jonge dansmakers. Dan bent u in één klap moderne-dans-expert.

INFO:
Ann Van den Broek.
DansClick 5
Het Nationale Ballet
Amsterdamse Muziektheater
L.I.S.A.
CaDance