Istanbul – In Turkije zijn afgelopen week 474 mensen opgepakt omdat ze protesteerden tegen de Turkse inval in het door Koerden beheerste district Afrin in Noord-Syrië. Eerder had president Erdogan al gewaarschuwd dat hij de ordetroepen afstuurt op mensen die actievoeren tegen deze Operatie Olijftak. Maar dit weerhoudt Ahmet Ayva niet. Ayva organiseert onaangekondigde demonstraties in Kadiköy, het Aziatische deel van Istanbul. Zijn hand zit in het gips, want Ayva viel uit een boom toen hij pamfletten ophing. Maar de klus is nog niet geklaard. Naast de actievoerder ligt een stapel flyers met daarop ‘Nee tegen oorlog’.

In het dagelijks leven is Ayva werkzaam als partijraadslid voor de esp (Socialistische Partij van de Onderdrukten). ’s Avonds demonstreert hij. Liever nog gaat hij de deuren langs om met mensen in gesprek te gaan over het offensief. Nadat de Operatie in Afrin begon, zijn hoofdredacteuren van grote mediaorganisaties in Turkije bij premier Yildirim ontboden en geïnstrueerd over hoe de Operatie in het nieuws moet komen. Ayva vindt het daarom belangrijk dat er in Turkije een tegengeluid te horen is.

Bang is hij niet: ‘In de progressieve wijk Kadiköy kun je nog actievoeren.’ Online is hij minder actief. Bewust, want meer dan driehonderd Turken werden opgepakt omdat ze zich op sociale media tegen de inval in Afrin uitspraken. De boodschap vanuit de Turkse overheid is helder: je bent voor de Operatie, of je sympathiseert met ypg, de Koerdische strijdmacht in Syrië. De Turkse overheid ziet ypg als een verlengstuk van de terreurgroep pkk.

Ayva is verontwaardigd over de Operatie. ‘Ineens is Afrin een broeinest van terroristen. Maar jarenlang woonden Syrische Koerden en Syriërs uit andere gebieden er in vrede samen. Er was een democratisch systeem van zelfbestuur. Daarnaast hielpen veel Syrische Koerden in het gevecht tegen IS.’ Uiteindelijk staan de Syrische Koerden er alleen voor, zegt hij. Hij maakt zich boos om de houding van de Turkse politici. ‘Waar zijn hun zonen op het strijdtoneel? Zij kopen hun dienstplicht af. Het zijn de zonen van arme Turken die vechten in Afrin.’

Ayva is samen met Turkse schrijvers, academici en acteurs bezig met het opzetten van een anti-oorlogplatform. ‘Natuurlijk zal dit platform weerstand krijgen, maar we blijven niet stil. Als Koerdische gemeenschap, ook in Turkije, zullen we ons blijven verzetten tegen de Turkse inval.’