Los Angeles – Beeldschermen en programmeerlessen komen er op de exclusieve Waldorfscholen in Silicon Valley voor het basisonderwijs niet in. Voor 25.000 dollar per jaar leren kinderen van tech-bonzen er schrijven met ouderwetse krijtborden, potloden en slijpers en de lessen worden afwisselend in de schoolbanken, een boomhut of in de tuin gegeven. Vindingrijkheid, creativiteit en techniek ontwikkelen leerlingen door radio’s in en uit elkaar te schroeven. De scholen – opgezet naar Rudolf Steiners antroposofische snit – zijn een hit onder ouders in Silicon Valley en passen naadloos in dé opvoedtrend onder de tech-elite: de low-tech-opvoeding.

Niet alleen op school maar ook in huis wordt techniek verbannen of geminimaliseerd. Bij de familie Koduri bijvoorbeeld – moeder werkt bij Apple, vader is eigenaar van een start-up in YouTube-video’s – zijn videospelletjes verbannen. Tien minuten per week krijgen de kinderen voor een spelletje naar keuze op de telefoons van hun ouders. De kinderen van tien en twaalf jaar oud hebben zelf geen mobiele telefoon. ‘Het is onvermijdelijk dat ze op een gegeven moment een mobiel krijgen, maar we stellen dat moment zo lang mogelijk uit’, zeggen de ouders. Ze weten uit eerste hand hoeveel tijd en energie er wordt gestoken in het onweerstaanbaar maken van technologie. ‘Tech-bedrijven begrijpen als geen ander dat je kinderen op jonge leeftijd aan je moet binden, omdat je zo klanten voor het leven creëert’, vertelde vader Koduri eerder deze maand aan nieuwssite Business Insider.

De familie Koduri is niet alleen in Silicon Valley. Recent onderzoek onder bijna duizend gezinnen in de tech-hub laat zien dat ouders weliswaar veel vertrouwen hebben in de mogelijkheden van technologie, maar onzeker zijn over de effecten ervan op de psychologische en sociale ontwikkeling van hun kinderen. Dat geldt ook voor de grote tech-bazen. Zo kregen de kinderen van Bill Gates pas een telefoon op hun veertiende, terwijl de gemiddelde leeftijd in Amerika tien jaar is. Tim Cook, ceo van Apple, zei in januari nog tegen een groep studenten dat zijn neefje van twaalf van hem geen sociale media mag gebruiken en sprak zich uit voor beperking van het gebruik van technologie op scholen. Al was het niet zo bedoeld, zijn opvoedvisie blijkt uitstekend bij de merkmissie – de filosofie die de beslissingen van Apple stuurt – te passen: ‘If technology gets out of the way, everything gets more delightful.’