Mumbai – Dit zou een spotje kunnen zijn van de Aam Aadmi Party (AAP), de Indiase partij van de ‘gewone man’, die strijdt tegen corruptie. Maar het is slechts de oogst van even wandelen langs een van Mumbai’s verstopte verkeersaders in de wijk Chembur.

Een horde auto’s, autoriksja’s en motorfietsen staat te stomen voor een rood stoplicht, als een pak wolven, klaar om bij het eerste groen vooruit te spuiten. Dat geldt althans de voertuigen die rechtdoor willen. Wie linksaf wil, langs de stoeprand, hoeft meestal niet te wachten. Bij dit stoplicht is dat echter onduidelijk: het licht voor linksaf functioneert niet.

Om de hoek staat een agent te zweten in Mumbai’s vochtige dertig-graden-plus-hitte. Hij probeert met opgestoken hand auto’s en motorfietsen te stoppen. De bestuurders geven gas als ze hem zien. Ze weten wat hij wil: een bedragje ‘om de handpalmen te smeren’. Hij dwingt een taxichauffeur tot stoppen. Die praat als Brugman en aait de hand van de agent, terwijl hij onverstoorbaar doorschrijft aan de bekeuring. Vanaf het trottoir is te zien hoe de taxichauffeur – bang voor de toorn van zijn baas wegens een hoge boete – een opgevouwen briefje van vijftig roepies (zestig cent) onopvallend onder de palm duwt van de hand waarmee de agent op de motorkap leunt. Nog geen minuut later kan de taxi boeteloos zijn weg vervolgen.

Als het aan de aap ligt is dit straks geen gangbare praktijk meer. De partij haalde zondag een klinkende overwinning tijdens deelstaatverkiezingen in India’s hoofdstad Delhi. De Congrespartij werd weggevaagd na vijftien jaar regeringsdominantie. De aap werd tweede, vlak achter de hindoe-chauvinistische bjp. Aanvankelijk lachten gevestigde politici om de Aam Aadmi’s, wier partij nog maar een jaar bestaat. Nu zijn ze stil. Volgens Indiase media zijn de kiezers woedend over de corruptieschandalen waarmee de centrum-linkse Congrespartij wordt geassocieerd.

Als de aap bij de nationale parlementsverkiezingen van volgend jaar eveneens hoge ogen gooit, worden de autoriteiten waarschijnlijk gedwongen serieuzer tegen corruptie op te treden. Rahul Gandhi, leider van de Congrespartij, zei zondag dat zijn partij ‘van aap moest leren’. aap-leider Arvind Kejriwal wees erop dat de carrières van veel politici zijn gebouwd op corruptie, omdat ze veel geld moeten betalen voordat ze een verkiesbare plek krijgen. En dat geld moet worden terugverdiend. ‘Wij willen geen carrière maken’, zei hij. ‘Wij hebben juist onze carrières opgegeven om het systeem schoon te maken.’