AMSTERDAM – De Amerikaanse Justitie weet wie de verzender is van de miltvuurbrieven die in september en oktober vorig jaar vijf dodelijke slachtoffers eisten. Zijn naam circuleert onder Amerikaanse academici en biologische-wapenexperts, maar de FBI kan of wil hem niet arresteren. De betrokkene, die werkt bij een toeleveringsbedrijf van de CIA nabij Washington, dreigt collega’s die hem in het openbaar met de antraxbrieven in verband brengen met een schadeclaim. Dat zeggen vooraanstaande Amerikaanse wetenschappers die zich ongerust maken over het vastlopen van het FBI-onderzoek.

‘We weten wie de dader is, maar wetenschappers zijn geen rechercheurs en we willen niet de taak van de FBI overnemen’, zegt internist Meryl Nass, bestuurslid van de Raad voor Interne Geneeskunde en betrokken bij het nationale programma voor miltvuurvaccinatie.

‘Hij past in het daderprofiel van de FBI: een overheidswetenschapper die op de hoogte is van de laatste stand van het onderzoek en beschikt over voldoende forensische kennis om de FBI om de tuin te leiden.

De Amerikaanse miltvuurexperts vormen een gemeenschap van hooguit vijftig mensen. We hebben onze wetenschappelijke gegevens naast de informatie van de FBI gelegd en het kan maar één man zijn. Maar Justitie heeft de laatste tijd flink geblunderd, bijvoorbeeld rond de aanslagen van 11 september. Het is mogelijk dat ze zeker van hun zaak willen zijn alvorens iemand te arresteren. Deze wetenschapper was echter ook betrokken bij militaire experimenten die de overheid geheim wil houden, waaronder een onderzoek naar het mogelijk gebruik van miltvuurbrieven als terreurwapen.’

De vermoedelijke dader is een ex-medewerker van Fort Detrick, het belangrijkste militaire laboratorium van de VS in de staat Maryland. Uit een onderzoek van het Amerikaanse Institute for Genomic Research dat gisteren openbaar werd gemaakt, blijkt dat de miltvuurbacterie in de brieven overeenkomt met de bacteriestam waarmee in Fort Detrick werd gewerkt.

‘Wetenschappelijk gesproken is het bewijs geleverd’, zegt onderzoeksleider Timothy Read, ‘maar als niet-jurist kan ik niet beoordelen of het standhoudt in een Amerikaanse rechtszaal. Dat kunt u beter aan iemand als Barry Scheck (de voormalige advocaat van O.J. Simpson – ab) vragen.’

‘De dader heeft het miltvuur op eigen houtje gekweekt en bewerkt’, zegt microbiologe Barbara Hatch Rosenberg, hoogleraar milieukunde aan de Staatsuniversiteit van New York en expert inzake biologische wapens.

Omdat het FBI-onderzoek leek vast te lopen, publiceerde zij begin dit jaar haar eigen analyse van de zaak. ‘Zijn scenario ontleende hij aan een geheim rapport uit 1999 van de deken van het Amerikaanse miltvuuronderzoek, William Patrick. The New York Times heeft onlangs onthuld dat in Fort Detrick in het geheim werd geëxperimenteerd met miltvuur, hoewel dat al door president Nixon in de jaren zeventig was verboden.

De dader wilde geen slachtoffers maken, hij wilde paniek veroorzaken om meer aandacht en fondsen te krijgen voor het onderzoek naar biologische oorlogvoering. De dodelijke besmettingen ontstonden doordat het miltvuurpoeder door de poriën van het briefpapier lekte, een mogelijkheid die Patrick in zijn rapport van 1999 over het hoofd zag.’