Antwerpen op de fiets voor doodgereden fietsers

Antwerpen – Het autoverkeer op de Frankrijklei, de toegangsweg naar het hart van de stad, ligt stil. Niet door een file, maar omdat er bijna tweeduizend fietsers over de rijbaan fietsen. ‘Rijden met de auto zegt me niets, Antwerpen doen we met de fiets’, scanderen ze.

In zestien dagen tijd werden in Antwerpen drie fietsers doodgereden, op plekken die de gemeente al jaren geleden in kaart heeft laten brengen als levensgevaarlijk. De dag voor de dood van de derde fietser werd een motie om de verkeersveiligheid versneld te verbeteren weggestemd. De gemeenteraad vindt 2019 vroeg genoeg om daarmee aan de slag te gaan. Fietsend Antwerpen is woest en de maandelijkse Critical Mass Bike Ride, om Antwerpenaren bewuster te maken van fietsers in de stad, trekt daarom veel meer mensen dan gewoonlijk.

‘Hier leven we qua mobiliteitsbeleid nog in de jaren zeventig’, vindt Stijn Wens van fietsblog Antwerpenize, medeorganisator van de fietstocht. ‘In Antwerpen is er dubbel zo veel autobezit als in Amsterdam. Dat leidt tot chaos en de wet van de sterkste. Dat win je als fietser niet.’

Tijdens de tocht wordt drie keer gestopt, op de plekken waar de afgelopen weken fietsers zijn doodgereden. Er wordt gehuild, gevloekt, met fietsbellen gerinkeld en er worden bloemen neergelegd. Automobilisten die minutenlang staan te wachten toeteren geïrriteerd en vanuit een enkele auto gaat een middelvinger de lucht in. Maar Bart Tuyls hangt juichend uit zijn autoraam. ‘Geweldig dat er een groot protest is door fietsers, de gemeente doet helemaal niks voor hen, want de auto is hier koning.’

Het grootste probleem is volgens Stef Leroy van de Vlaamse Fietsersbond dat bij de meeste kruispunten in Antwerpen een fietser die rechtdoor rijdt en een auto die rechts afslaat tegelijk groen hebben. Er moeten daarom ‘conflictvrije kruispunten’ komen waarop fietsers en auto’s nooit tegelijk oversteken. Een petitie voor het instellen van deze kruispunten is al door meer dan 6500 burgers ondertekend.

Burgemeester Bart De Wever schreef naar aanleiding van alle commotie afgelopen week een open brief aan alle inwoners van Antwerpen: ‘Pas op uzelf, pas op elkaar.’ Wethouder mobiliteit Koen Kennis laat weten dat er ‘op termijn’ naar de gevaarlijke kruispunten gekeken zal worden.