Islamabad – Elke winter komen de vorsten uit Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten naar Pakistan met in hun gezelschap valken, honden en geweren voor de jacht op de houbara bustard. Een vogel zo groot als een kip waarvan het taaie vlees de geslachtsdrift van mannen zou opwekken. Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt al jaren dat de Aziatische fazant met uitsterven wordt bedreigd. Maar Islamabad durft geen jachtverbod af te kondigen uit angst voor een diplomatieke rel. Bovendien pompen de Arabieren miljoenen dollars in de Pakistaanse economie.

De Arabische lust naar de houbara bustard heeft tot economische vooruitgang geleid in de woestijn van Zuid-Punjab. In het boerengat Rahim Yar Khan bouwde de emir van Abu Dhabi in de jaren zeventig zelf een paleis om zo dicht mogelijk bij het jachtterrein te zijn. Voor zijn privéjet verscheen een modern vliegveld. Hobbelige zandwegen veranderden in de best geasfalteerde wegen van het land. De emir betaalde alle kosten.

Meer verwende prinsjes en zakenmensen kwamen voor hun vogelvertier naar Pakistan, nadat de Golfstaten zelf een strikt jachtverbod op de houbara afkondigden. Met het toenemend aantal luxe jachtreisjes verrezen in de armoedige provincie Sindh verschillende moskeeën en islamitische scholen.

Van de dertig- tot veertigduizend houbara’s die ieder jaar in de Pakistaanse woestijn zes maanden kwamen overwinteren, zijn er nog maar bitter weinig over. De jacht is compleet uit de hand gelopen. Tot die conclusie komt nu toch ook de bevolking in de dorpen rond de paleizen. In de provincie Beloetsjistan, waarvan deze fazant het symbool is, leidde de jacht op de hoogpotige kip tot een uitbarsting. In nog geen drie weken tijd schoot een van de prinsen meer dan tweeduizend houbara bustards dood. ‘Een orgie van moorden’, schreven de kranten. Het provinciale bestuur kondigde een jachtverbod af. Maar dat werd door het hooggerechtshof opgeschort nadat de regering in Islamabad had geklaagd dat het slecht was voor de betrekkingen.

Terwijl de Arabieren in Pakistan bijna een complete houbara bustard-populatie hebben omgebracht, groeit in eigen land het aantal Aziatische fazanten. Dat is te danken aan de strikte regelgeving. Geen jager wordt nog toegelaten in het beschermde natuurgebied van de houbara bustard. Pakistan heeft onlangs minder vergaande maatregelen aangekondigd. Er geldt nu een ‘duurzame’ jachtregelgeving. De Arabische prinsen mogen niet meer dan honderd houbara’s in ‘nog maar’ tien dagen afschieten.