De Arabische toeristen die een vakantie naar Istanbul boekten zijn regelrecht in de nadagen van de mislukte staatsgreep terechtgekomen. Hoewel op staatsniveau het land een chaos is, met duizenden burgers gearresteerd of ontslagen, zien de toeristen op straat alleen maar feest.

Aanhangers van president Erdogan vieren al meer dan twee weken lang wat zij ervaren als een overwinning van de democratie en veel Arabische toeristen doen daar met plezier aan mee. ‘Wij komen iedere avond naar Taksim’, zegt Ismail uit Irak. ‘Het is mooi om te zien hoe burgers voor hun moederland opkomen.’ Een overweldigende meerderheid van de Arabische toeristen lijkt positief te staan tegenover de Turkse regering. Hiba uit Libanon vindt Erdogan een sterke leider die lof verdient. ‘Hij houdt van zijn volk en zijn volk houdt van hem, dat zie je.’

De vieringen worden door de overheid georganiseerd en zijn steeds meer uitgegroeid tot wat lijkt op een zomerfestival in de stad. Er zijn eetkraampjes, er is muziek en kinderen spelen in de plantsoenen om een standbeeld van landsvader Atatürk. ‘De sfeer is heel fijn’, zegt Raja uit Qatar. ‘Volgens mij is het weer helemaal veilig in Turkije, de politie is in ieder geval vriendelijk.’

Turkije heeft de Arabische toeristen hard nodig om de verliezen in de Europese en Russische toeristenindustrie te compenseren. Russen komen niet meer nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot en Europese toeristen zoeken liever een andere vakantiebestemming door de veelvuldige bomaanslagen. De afbrokkeling van mensenrechten in Turkije na de mislukte staatgreep heeft de genadeklap aan de Europese toeristenstroom gegeven.

President Erdogan zei vorige week teleurgesteld te zijn in de houding van het Westen en prees de steunbetuigingen van landen in het Midden-Oosten, die al snel na de staatsgreep kwamen. Oud-minister-president Davutoglu benadrukte tijdens zijn toespraak op het Taksimplein de hechte band tussen Turkije en het Midden-Oosten.

Youssef uit Koeweit is nu voor de vijfde dag op rij bij de vieringen en deelt foto’s en filmpjes op Facebook met vrienden thuis. ‘Bijna iedereen is het daar met mij eens, Turkije is een voorbeeld van democratie in de Arabische wereld’, zegt hij, met een Turkse vlag in zijn hand.