Buenos Aires – Het kost de Argentijnen steeds meer moeite om voldoende eten op tafel te krijgen, de prijzen stegen het afgelopen jaar met meer dan veertig procent. Omdat de lonen de prijsstijgingen niet bijbenen, zoeken gezinnen naar creatieve oplossingen om te besparen.

Ale Banuera (36) woont samen met haar man en drie kinderen iets ten noorden van de hoofdstad Buenos Aires. Het gezin komt met moeite rond en geeft momenteel 550 euro per maand uit aan boodschappen. Voorheen kocht Ale regelmatig goedkope producten omdat de regering de prijs vaststelde. Steeds minder producten vallen echter onder de regeling. ‘Eerst kocht ik alles in de supermarkt, maar dat is te duur geworden’, vertelt Banuera. Noodgedwongen gaat ze nu naar de groothandel, waar ze kwantumkorting krijgt. ‘Alleen op dinsdag en donderdag ga ik nog naar de supermarkt, want dan krijg ik vijftien procent korting met mijn bonuskaart.’

Kortingen bij Argentijnse supermarkten zijn afhankelijk van het betaalmiddel of de bankpas waarmee je afrekent. Of de dag waarop je winkelt en hoeveel producten je koopt. Het oerwoud aan kortingen maakt het voor klanten lastig om prijzen te vergelijken. De regering probeert de consument een handje te helpen door de supermarktketens te verplichten alle prijzen op internet te publiceren.

Majo García Menéndez (47) vergelijkt sinds kort via een app op haar mobieltje de prijzen van de winkels bij haar in de buurt. ‘Ik dacht dat mijn vaste supermarkt goedkoop was, maar de app liet zien dat dat niet klopte’, aldus García Menéndez. Daarom ging ze winkelen bij een andere supermarkt, maar tegen de alsmaar stijgende prijzen lijkt geen aanbieding opgewassen.

Bij de families Banuera en García Menéndez kan het gezin rekenen op drie maaltijden per dag, iets wat niet opgaat voor de Argentijnse minima. Ale, die in een gaarkeuken werkt, schetst een zorgwekkend beeld: ‘Kinderen krijgen hier overdag een maaltijd, maar gaan thuis met een lege maag naar bed.’

Om de lagere inkomens tegemoet te komen, geeft de regering vijftien procent btw terug, mits er met een bankpas is betaald. Maar veel arme Argentijnen hebben geen bankrekening en de supermarkten liggen vaak ver van de (sloppen)wijken waar ze wonen. Ook is het effect van de regeling beperkt: de maximale teruggave is achttien euro per maand, terwijl het voeden van een gezin met twee kinderen minimaal driehonderd euro per maand kost. Als de regering niet ingrijpt zal de gaarkeuken van Ale de openingstijden moeten verruimen.