Op het gemiddelde Argentijnse bord ligt jaarlijks zo’n 53 kilo. Iedere zondag halen de Argentijnen dan ook massaal het houtskool te voorschijn voor de asado, de traditionele barbecue waarop bijna de hele koe wordt gegrild, inclusief de ingewanden en organen.

Naast het verorberen van grote stukken vlees heeft de asado ook een belangrijke sociale functie: het is de gelegenheid waarbij familiebanden worden aangehaald en vriendschappen worden gesloten. De vegetariër is dan al snel een buitenbeentje, zeker als je een gevulde paprika op de grill wil leggen in plaats van een stuk vlees. ‘Je wordt dan toch een beetje als rare snuiter gezien’, zegt culinair journalist Claudio Weissfeld.

Toch staat de traditionele asado onder druk: een biefstuk is in het afgelopen jaar ruim veertig procent duurder geworden. Vlees is inmiddels niet alleen de vijand van vegetariërs en de medische wetenschap, maar nu ook van de portemonnee. Dat wil Weissfeld veranderen. ‘Vegetariërs lopen te koop met wat ze niet eten, ik wil juist vertellen wat ik wél eet.’

Het begon met een podcast waarin Claudio de steakhuizen van Buenos Aires onder de loep nam, de laatste vleestrends besprak en bekende chefs uitnodigde. Praatjes vullen echter geen gaatjes. Daarom organiseert de journalist nu vleesbanketten in een oude loods in de trendy wijk Villa Crespo. Vuur, vlees en muziek zijn de ingrediënten van dit festival waar carnivoren zonder schaamte hun vleescultuur kunnen vieren en gelijkgestemden kunnen ontmoeten. ‘Het is alsof je aan tafel zit bij Asterix en Obelix.’

De fijnproevers krijgen zeven vleesgerechten voorgeschoteld, waarbij de klassieke ribeye niet ontbreekt, maar ook het experiment niet wordt geschuwd: bloedworstkroketjes en kaaimanbiefstuk. Het nagerecht? Een ijsje… met bacon.

Daarnaast worden publieke ‘slachtpartijen’ gehouden. Ambachtelijke slagers snijden live een koe aan stukken om de carnivoren precies uit te leggen hoe ze de verschillende soorten vlees kunnen herkennen en geven tips om zo goed mogelijk in te kopen. Hoewel de bezoekers van het festival een prima inkomen hebben, is er ook goed nieuws voor carnivoren met een kleine portemonnee: de regering heeft aangekondigd de prijsstijgingen van het vlees grotendeels te bevriezen. In Argentinië blijft de koe heilig.