Buenos Aires - De superrijken van de wereld zullen zich voortaan moeten inhouden als zij in Argentinië ‘een landje voor zichzelf’ willen aanschaffen. Tot nu toe stuitte dit op geen enkele belemmering, maar presidente Cristina Kirchner heeft een wetsvoorstel gepresenteerd dat de verkoop van grond aan buitenlanders aan banden legt. Het basisidee is dat nooit meer dan twintig procent van de grond op het Argentijnse platteland in handen van buitenlanders kan zijn. ‘We proberen zo de nationale zeggenschap over de grond op het platteland te behouden, iets wat alle serieuze landen in de wereld doen’, aldus Kirchner. Het maximum dat een buitenlander voortaan mag kopen wordt vastgelegd op duizend hectare.
De afgelopen decennia hebben buitenlanders enorme stukken Argentinië gekocht, met name in het vruchtbare wijngebied rond Mendoza en in het onbedorven Patagonië. In 2003 verschenen tal van verhalen in de serieuze pers (vooral in Frankrijk) dat de Argentijnse regering Patagonië wilde verkopen aan de VS voor de prijs van de totale buitenlandse schuld van Argentinië, op dat moment zo'n tweehonderd miljard dollar. Zo ver kwam het nooit, maar het lijkt er op dat Patagonië, wanneer er geen wettelijke maatregelen worden genomen, alsnog in stukken aan buitenlanders wordt verkocht.
De absolute koplopers zijn de Italiaanse broers Carlo en Luciano Benetton. Zij bezitten in Patagonië 965.000 hectare, bijna een kwart van de oppervlakte van Nederland. Hun Patagonische schapen leveren tien procent van alle wol die zij gebruiken voor de productie van hun beroemde Benetton-kleding. De Amerikaan Douglas Tompson, eigenaar van Esprit-kleding, bezit 4500 vierkante kilometer, meer dan Noord-Holland, naast de zevenduizend vierkante kilometer in het Chileense deel van Patagonië. Hij is eigenaar van de bron en de monding van de Río Santa Cruz, de grootste rivier van Patagonië.
Patagonië is vooral in trek bij de rich & famous, zoals de Amerikaanse speculant-filantroop George Soros en de Texaan Ward Lay, van Pepsi en Lay’s chips. Ted Turner, de oprichter van CNN, mocht een compleet natuurpark van vijfduizend hectare kopen van een medewerker van een wegens corruptie veroordeelde ex-minister. Onder de andere glamour-eigenaren van Patagonië vinden we filmsterren als Jane Fonda, Michael Douglas, Richard Gere, Matt Damon en Robert Duvall. Kroonprins Willem-Alexander en Máxima zijn kleine spelers in deze contreien. Het landgoed La Pilpilcura dat zij vorig jaar aanschaften, omvat ‘slechts’ 1500 hectare. Bovendien zou het op naam staan van Máxima’s broer Martín, een constructie die ook onder de nieuwe wet de verdere uitverkoop van Argentinië niet stopt.