Buenos Aires – De 86 bares notables zijn misschien wel het belangrijkste cultureel erfgoed van Buenos Aires. Veel inwoners beschouwen deze grand cafés als hun tweede huiskamer. Maar sinds de stad in maart in lockdown ging, zijn ze er niet meer welkom. ‘Ik mis mijn daghap in La Embajada’, verzucht Carlos Wagenhöfer. Dertien jaar lang lunchte de 53-jarige textielhandelaar elke middag in het barretje met Spaanse roots en kwam hij ’s avonds langs voor een borrel. Net als generaties immigranten voor hem sloeg hij zijn loon stuk op de prachtige marmeren bar. Nu blijven de rolluiken gesloten.

Na 123 dagen in quarantaine keert het leven langzaam terug in het stadscentrum, waar de meeste gasten van La Embajada werken. Maar ondanks de nieuwe ‘lichte lockdown’ mag de bar alleen afhaalmaaltijden aanbieden.

Ook Bar Roma in tangowijk Abasto probeert te overleven. Eind 2019 werd het zieltogende café uit 1927 overgenomen door Martín Auzmendi (43) en zijn vrienden. ‘We wilden de kroeg nieuw leven inblazen. Roma moest weer een ontmoetingsplek voor de buurt worden.’ Stamgasten én de voormalige eigenaren kwamen regelmatig langs tijdens de renovatie van het lokaal, terwijl via sociale media een jonger publiek werd gevonden. Duizenden volgden via Instagram de renovatie van pronkstukken uit de bar, waaronder een Berkel-snijmachine uit de jaren vijftig en een houten koelkast. Een week na de heropening volgde de lockdown.

Maar als de mensen niet naar Roma mogen komen, komt Roma wel naar de mensen. Dat is te merken vanavond. Terwijl de steenoven vlamt, lopen de bestellingen binnen via WhatsApp. Traditie en technologie brengen de romeinse pizza met bacon en zwarte olijven bij de mensen thuis. Als gast zou je de hele avond willen kijken en proeven. Maar dat mag dus niet. Bedrijfsleider Victor Campos (24) hanteert strikte regels: iedereen draagt een mondmasker en houdt afstand. ‘Wordt iemand ziek, dan gaat de hele ploeg in quarantaine en valt een ander team in.’

Zolang het aantal besmettingen blijft stijgen, zit een versoepeling van de coronaregels er niet in. Roma gaat het wel redden. En La Embajada? Carlos doet zijn best. Soms glipt-ie even naar binnen, ook al mag dat niet. ‘Alleen voor een drankje aan de bar hoor.’ Walter knijpt dan een oogje toe. Ze hebben elkaar nodig.