In sommige gevallen wonen ze hier al heel erg lang, zo lang dat ze kinderen hebben, eveneens zonder geldige verblijfstitel, die op de middelbare school zitten. Er zijn vanzelfsprekend ook kinderen die het vervolgonderwijs al afgemaakt hebben en als ze geluk hebben gehad, zijn die op de een of andere manier wel in het bezit van papieren.
Maar ik blijf even bij de kinderen die nu op school zitten. Soms hebben deze kinderen in het geheel geen papieren, ze bestaan als het ware niet.
Onze leerplicht houdt op met zestien jaar. Wat is nu het voorstel? Gooi die kinderen zonder verblijfstitel met zestien jaar van school!
Een fatsoenlijk voorstel zou inhouden dat je juicht omdat die kinderen ten minste een opleiding volgen, dat je ze prijst omdat ze ondanks de moeilijke omstandigheden en het gebrek aan rechten toch naar school gaan en dat je dus zegt: als ze achttien worden, volwassen volgens de Nederlandse wet, en ze halen hun diploma’s, geef ze dan de gelegenheid een zelfstandige verblijfstitel aan te vragen. Er zijn kinderen bij die hier dus al jaren wonen, zo niet hier geboren zijn en die geen ander land kennen.
Maar nee: gooi ze van school. Laat ze gaan zwerven. Laat ze in illegale baantjes terecht komen als nieuwe slaven, gelijk hun ouders.
En aan de andere kant doen we dramatisch over het aantal zwerfkinderen in Nederland, duizenden, over kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, over kinderen zonder verzorging.
Is dat opschuiven naar het midden?