‘Een mislukte poging tot intimidatie.’ Glenn Greenwald reageerde woedend in zijn krant The Guardian op de arrestatie van zijn partner David Miranda op Heathrow airport. Miranda was een week bij Laura Potas in Berlijn op bezoek geweest en werd op zondag 18 augustus op de Londense luchthaven vastgezet op basis van de omstreden anti-terrorismewet uit 2000. Hij is de maximaal toegestane 9 uur vastgehouden - een uitzonderlijke maatregel, 97 procent van de arrestanten onder deze wet komt binnen het uur vrij - en zijn telefoon, laptop, camera, usb-sticks, dvd’s en diverse spelcomputers werden afgepakt en zijn nog steeds niet teruggegeven.

Greenwald en Poitras zijn de Woodward & Bernstein van de NSA-affaire. Zij werden door Edward Snowden benaderd en gingen in het uiterste geheim met de duizenden versleutelde emails aan de slag. De Miranda hielp hen bij de verwerking van de enorme berg informatie. In De Groene van deze week staat een uitgebreide reconstructie van de NSA-afluisteraffaire.

‘Ze hebben hun eigen antiterreurwetgeving misbruikt voor redenen die niets met terreur te maken hebben’, schrijft Greenwald na aanleiding van de arrestatie van zijn geliefde . ‘Het oppakken en gevangennemen van familieleden en geliefden van journalisten is een despotische daad.’

Dit soort acties maken alleen maar duidelijk hoe belangrijk het is om over onwettige spionageactiviteiten te rapporteren, meent de Guardian journalist. ‘De arrestatie maakt ons alleen maar sterker, we gaan door. Dat zullen de Britse en Amerikaanse overheden binnenkort wel merken.’

‘De bedreiging van journalisten is reëel en neemt toe’, reageert Alan Rusbridger, hoofdredacteur van The Guardian, in een reactie op de site van zijn blad. Hij doet hierin verslag van andere intimidatiepogingen van de Britse overheid. Zo werd hij gebeld door een hoge regeringsfunctionaris die eiste dat de NSA-data werden vernietigd of overhandigd aan de overheid. ‘You’ve had your fun. Now we want the stuff back’.

Wat volgde was ‘een van de meest bizarre moment in de lange geschiedenis van The Guardian’, schrijft Rusbridger. Twee experts van de Britse veiligheidsdienst GCHQ vernietigde verschillende harde schijven in de kelder van de krant. ‘Een nutteloze, symbolische daad’, volgens Rusbridger. ‘Wij zijn ook wijzer geworden. Natuurlijk bewaren we dit soort gegevens niet in Londen of New York.’ (EdV)

Lees deze week in De Groene Amsterdammer ‘De mensen van Snowden’ over hoe journalist Glenn Greenwald en filmmaakster Laura de NSA-geheimen onthulden.

Andere interessante links:

Grunwald vs. Greenwald: Who’s the “activist” journalist, now?

How to Keep the NSA Out of Your Computer

David Miranda, schedule 7 and the danger that all reporters now face


Beeld: Joao Laet/ Agencia O Dia / Estadao Conteudo / Reporters

Bijschrift: Braziliaan David Miranda (l), vriend van journalist Glenn Greenwald ®, komt aan op Tom Jobim International Airport in Rio de Janeiro, na te zijn vastgehouden op Heathow Airport in London, 19 augustus, 2013