Ellen de Bruijne Projects toont in de solo het werk van Ksenia Galiaeva (zie het artikel in De Groene Amsterdammer, week 19). Ron Mandos toont de nieuwe fotoserie The Room (2008/2009) van Hans Op de Beeck. Deze foto’s zijn geënsceneerde en deels gephotoshopte portretten die hij zelf omschrijft als mini-theatertjes (zie Interview met Hans Op de Beeck De Groene Amsterdammer, week 20).

Hans Op de Beeck, Room Series (3), 2009

Een aanrader is het werk van fotograaf Michael Wolf bij Galerie Wouter van Leeuwen. Wolf verwierf bekendheid door zijn foto’s van anonieme torenflats in buitenwijken van Sjanghai en Hongkong. Hij zoomt in op details van de eindeloze reeksen torenflats zonder de toeschouwer enig houvast van tijd en ruimte te bieden. De foto’s van Wout Berger bij Galerie Witteveen zullen ook voor een verassende presentatie zorgen. Ook hij heeft oog voor detail, maar dan met name in de natuur en het landschap. Hij schenkt daarbij aandacht aan de sporen die de vervuiling heeft achtergelaten, de overgang van natuur naar cultuur.

Michael Wolf, Transparant City #87A

Wout Berger, Brittany marée 2, 2006

Het dakloze Stedelijk Museum toont dit jaar tijdens Art Amsterdam zijn Gemeentelijke Kunstaankopen onder de noemer Off the Record. Fotograaf Hans Aarsman was dit jaar de voorzitter van de jury en maakte uit de 470 inzendingen een selectie van werken waaruit de aankopen worden uitgekozen. Aarsman, die zich voornamelijk laat inspireren door beelden die niet als kunst bedoeld zijn, probeerde bij zijn selectie op het non-artistieke element te letten. Wie de namen van de 33 geselecteerde kunstenaars ziet, kan zich daar al een voorstelling van maken. Werk van onder anderen Melanie Bonajo, Constant Dullaart, Paulien Oltheten, Ad van Denderen en Roy Villevoy appelleert aan het idee dat Aarsman voorstaat: ‘De fotografie en het videowerk is tot stand gekomen zónder autonoom werk te willen zijn, meer om iets te registeren dan om een artistiek beeld te maken.’ Het valt te hopen dat Gijs van Tuyl morgen bekendmaakt dat het Stedelijk in staat is om een meerderheid van de werken aan te kopen, zodat niet alleen de beursbezoekers deze tentoonstelling kunnen bekijken.

Informatie:

Art Amsterdam, 13 t/m 17 mei in Hal 8/Parkhal van Amsterdam RAI.
De beurs is op woensdagavond 13 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 14 tot en met zondag 17 mei van 11 tot 19 uur, en op vrijdag 15 mei tot 21 uur.

De toegangsprijs bedraagt € 20,- per persoon, houders van CJP/Pas 65 en studenten betalen € 10,-. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang. Na 17 uur is de toegangsprijs € 10,-, behalve op woensdag 13 mei.