Art Rotterdamopent vanavond in de oude vertrekhal van de Holland Amerika Lijn op de Kop van Zuid voor de elfde maal zijn deuren. Vorig jaar was er kritiek op de ingetogenheid van de kunst en werd de priegeligheid van de werken in verband gebracht met de kredietcrisis. Veel galeristen zijn nu bezig opnieuw aansluiting te zoeken met de kunstmarkt. Met het lichte economische herstel in het achterhoofd is het afwachten of galeries inderdaad dit jaar grootser uitpakken.

Dolph Kessler, Art Rotterdam 2009. Foto uit het boek ‘Art Fairs’.

Er doen deze keer zeventig galeries mee. Opvallend is dat ook dit jaar weer veel vooraanstaande galeries uit Amsterdam meedoen, die de afgelopen jaren Art Amsterdam bewust links hebben laten liggen. Wat dat betreft is Art Rotterdam de interessantste hedendaagse kunstbeurs in Nederland.
Bovendien is er bij de tweede editie van Object Rotterdam wederom veel aandacht voor design. Deze designbeurs vindt plaats in Las Palmas, een gebouw tegenover de kunstbeurs. Hier zijn bekende ontwerpstudio’s te vinden als Studio Job en Droog Design, maar ook het Zuiderzeemuseum dat werk van onder anderen Maarten Baas en Christien Meindertsma presenteert.
Met het toegangsbewijs van Art Rotterdam is ook de tentoonstelling Tales of the Unexpected te bezoeken. Hier worden werken getoond uit privé-collecties, die nog niet eerder in Nederland vertoond zijn of die speciaal voor deze show zijn vervaardigd.

In de rest van de stad zoeken de musea eveneens aansluiting door openingen en andere evenementen tijdens de beurs te laten plaatsvinden. Zo opent op 5 februari Divided Divided van Carsten Höller (1961) in Museum Boymans van Beuningen. Höllers kunstwerken nodigen vaak uit tot participatie van het publiek. Zo maakte hij een aantal jaren geleden een immense glijbaan in de Tate Modern in Londen. Voor het Boymans vervaardigde Holler een installatie van 1500 vierkante meter, waarin zich ook een roterend hotel bevindt, dat inmiddels helemaal is volgeboekt. De hotelgasten mogen ‘s nachts in een leeg museum rondlopen en in stilte van de tentoonstelling genieten. Hoe dat precies met de beveiliging is geregeld wordt niet vermeld.

Carsten Höller. Drehendes Hotelzimmer (Revolving Hotel Room), 2008

De opbouw van de tentoonstelling is via Twitter (http://twitter.com/boijmans) te volgen. Berichten als: ’#Boijmans yellow Canaries arrive at 11am. Carsten will talk to them and explain Marie how to take care. They are strong singers this season’, geven alvast een kijkje in de keuken. We kunnen in ieder geval veel zangkanaries en paddenstoelen verwachten!

Carsten Höller. Gesangskanarienmobile (Singing Canaries Mobile), 2009

Op zaterdagavond vindt er een veiling plaats met de naam Dead Darlings. In Amsterdam werden de voorgaande vier edities druk bezocht. Het thema is deze keer ‘MASTERPIECE’. De kunstenaars konden tot vorige week hun meesterwerken insturen die nu anoniem op de site van de organisatie te bewonderen zijn.

Iedereen die nog energie over heeft, kan ondanks een bijna uitverkocht Filmfestival toch vier dagen lang van films genieten in Witte de With. Zij hebben een non-stop filmprogramma getiteld: And the Moral of the Story Is…
De films worden gepresenteerd in themablokken als Saints, Sinners & Disbelievers en Moral Citizen, Critical Individual ingedeeld. De lijst met namen is veelbelovend. Een selectie: Yael Bartana, Guy Ben-Ner, Rossella Biscotti, Mark Boulos, Martha Colburn, Phil Collins, Keren Cytter, Jeremy Deller, Cyprien Gaillard, Erik van Lieshout en Renzo Martens. Het complete programma is via deze link te bekijken.


Art Rotterdam
De voormalige aankomst –en vertrekhal van de Holland Amerika Lijn, naast de Erasmusbrug aan de Wilhelminakade
openingstijden donderdag en vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur.
De toegang bedraagt € 22,50 (online € 5,= korting).

Divided Divided
Carsten Höller
6 februari – 25 april 2010 08 09

Dolph Kessler - Art Fairs
Mise en scenes from the art world
De Jonge Hond, 2009
prijs € 29,95

Dead Darlings
Veiling op 6 februari 21.00
Kijkdagen zijn 4 en 5 februari in De Zwarte Ruyter op het Noordereiland. www.deaddarlings.nl