Oranjestad – ‘We hebben nu even een korte pauze’, kondigde de moderator met een blij gezicht aan. Het debat in het kader van de Arubaanse parlementsverkiezingen van eind september werd korte tijd onderbroken. Het was tijd voor de lottotrekking. Lucia uit Santa Cruz was er blij mee, zo liet ze op Facebook weten: ‘Eindelijk! Ze praten te veel.’ De lotto bood haar waarschijnlijk een grotere kans op een beter leven dan de politiek. Bovendien bleek uit de geel-rode achtergrondkleur van haar post dat ze al lang wist wat ze ging stemmen: mep.

Naar het debat tussen de leiders van zeven politieke partijen was door velen reikhalzend uitgekeken. Wie het in de nabeschouwingen beleefd wilde houden, gebruikte het woord ‘teleurstellend’. Wat was er nou eigenlijk voor nieuws gezegd? En, was het wel een echt debat geweest? De partijleiders hielden zich op de vlakte. De toestroom van illegale buitenlanders? Daar moest iets aan gedaan worden. De problemen rond de vuilnisbelt bij Parkietenbos? Die moesten zo snel mogelijk worden opgelost. De instructietaal in het onderwijs? Een lastige kwestie. Bij dit alles bleef de vraag naar het ‘hoe’ vrijwel voortdurend onbeantwoord. Vreemd was dat niet: oplossingen kosten geld en praktisch gezien is Aruba failliet. In zijn laatste column in dagblad Amigoe meldde Armand Hessels, voorzitter van de Stichting Deugdelijk Bestuur Aruba, dat het eiland, qua omvang vergelijkbaar met Texel en met een bevolking van zo’n 110.000 inwoners, na voltooiing van enkele grote infrastructurele projecten een staatsschuld zal hebben van bijna drie miljard dollar. Hij rekende uit: ‘Per dag betaalt Aruba 350.000 dollar aan rente op uitstaande leningen; geld om deze rente te betalen is er niet, dat moet worden geleend.’

De avp-regering heeft dankzij een absolute meerderheid in het parlement de afgelopen acht jaar probleemloos haar gang kunnen gaan. De kans dat de groene partij het nu weer alleen voor het zeggen krijgt, is klein. Ex-minister en stemmentrekker Otmar Oduber heeft een eigen partij opgericht, minister Paul Croes staat op non-actief door verdenking van corruptie en minister van Justitie Arthur Dowers ligt onder vuur wegens de groeiende criminaliteit op het eiland. Benjamin Romero, journalist bij het dagblad Bon Dia, is duidelijk: ‘De nieuwe regering zal hoogstwaarschijnlijk een coalitie zijn, waarbij of de avp of de mep moet samenwerken met kleinere partijen.’ Of zo’n coalitie het terugdringen van het tekort op de begroting en de staatsschuld op de prioriteitenlijst zal hebben staan, is twijfelachtig.