Oranjestad – De rechter was duidelijk in zijn vonnis: er mag daar niet worden gebouwd en het terrein moet met rotsblokken worden afgesloten. Het was de uitspraak waar de Aruba Birdlife Conservation (abc) op had gehoopt. Voorzitter Greg Peterson blijft echter op z’n hoede: ‘Je moet dag en nacht alert zijn. Als je even niet oplet, is er weer een stuk natuur verdwenen.’ Economische ontwikkeling en milieu staan op gespannen voet op Aruba, een eiland in omvang vergelijkbaar met Texel, maar met 120.000 inwoners. Politieke partij avp, regerend tussen 2009 en eind 2017, profileerde zich graag als groen en duurzaam, maar combineerde dit imago met grote infrastructurele projecten waarbij veel natuur verloren ging.

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief en ontvang iedere ochtend het beste uit De Groene in je mailbox

Een van de bedreigde natuurgebieden is de Bubali-plas, een moerasachtig gebied met veel vogels. In het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan (rop) heeft de plas een beschermde status, maar omdat het wetland grenst aan een belangrijke toeristische zone worden de grenzen van het gebied voortdurend opgezocht. Eind 2017 sloeg de abc groot alarm toen er door een lek in de generatorkamer van de nieuwbouw van het ziekenhuis tienduizend liter diesel via het riool naar de Bubali-plas stroomde. Na enkele spannende dagen kon Peterson opgelucht ademhalen: de rioolwaterzuiveringsinstallatie bleek op haar taak berekend.

Begin maart werd binnen enkele uren een terrein aan de westkant van de Bubali-plas volkomen kaal gebulldozerd. Bomen, struiken, enkele nesten van de Arubaanse holenuil: bijna alles verdween. De plannen waren duidelijk: nieuwbouw voor het aangrenzende The Mill Resort. De natuurbeschermers van de abc konden op de valreep de totale verwoesting van het stuk wetland voorkomen en besloten tot een kort geding tegen het Land Aruba en de hotelfirma. Begin mei was er de duidelijke uitspraak: nieuwe bouwactiviteiten in en rond de Bubali-plas werden verboden.

In de eind 2017 aangetreden regering van premier Wever-Croes is minister Otmar Oduber niet alleen verantwoordelijk voor Infrastructuur en Milieu, maar ook voor Toerisme. De toekomst zal uitwijzen hoe hij omgaat met het wankele evenwicht tussen die verschillende belangen. De rechter geeft Oduber vooralsnog het voordeel van de twijfel: in zijn uitspraak laat hij weten dat het Gerecht er vertrouwen in heeft dat deze minister de rechtsgang niet zal belemmeren, wat wel anders was in het geval van zijn voorganger, zo meldt het vonnis weinig subtiel.