Oranjestad – Politica Mireille Sint Jago was boos en beledigd. Vier jaar had ze zich ingezet voor haar partij de mep en opeens, een paar weken voor de parlementsverkiezingen van eind september, had ze van de partijleiding te horen gekregen dat ze niet moest rekenen op een plaats bij de eerste tien op de kandidatenlijst. Sterker: misschien was er helemaal geen plaats voor haar. ‘En dat moet ik horen via een whatsapp-berichtje!’ smaalde ze op Facebook.

Sint Jago heeft veel te weinig huisbezoeken afgelegd, was een van de kritiekpunten van de partijleiding. Een interessant verwijt. Van Arubaanse politici kan veel worden gezegd, maar niet dat ze onzichtbaar zijn en zich verschansen in de cocolishi, het nieuwe politieke hart van Oranjestad. Ministers en parlementariërs kom je tegen bij sportwedstrijden en culturele manifestaties, op verjaardagen en op het strand. Maar in verkiezingstijd is dit niet genoeg. Dan zijn de politici het stralend middelpunt van grote feesten met muziek en eten en organiseren de partijen kilometerslange optochten met veel getoeter en vlagvertoon. En van alle kandidaten wordt verwacht dat ze op huisbezoek gaan, zowel bij partijgetrouwen als bij twijfelaars. Dat een stem dan wel eens wordt beloond met een baan bij de overheid, een stuk bouwgrond of een nieuwe koelkast is een publiek geheim.

Tijdens een persconferentie kwam Sint Jago echter met een andere verklaring voor het besluit van de leiding van de mep. Dat van die huisbezoeken was echt onzin, ze was bij tientallen mensen thuis geweest, het was veel erger: het had allemaal te maken met racisme! Van partijleidster Evelyn Wever-Croes, zo verklaarde Sint Jago, was al lang bekend dat ze weinig op had met latino’s en lgbt’ers. Nu was ook duidelijk gebleken dat ze een probleem had met zwarte mensen. Het was merkwaardig dat Sint Jago er vier jaar over had gedaan om dit te ontdekken. Hoe dan ook, het was wel even schrikken; racisme en discriminatie, twee thema’s waarover op het multiraciale Aruba liever niet al te veel wordt gezegd, en zeker niet in verkiezingstijd, wanneer elke stem telt.

De mep ontkende natuurlijk alle kritiek. Sint Jago liet weten dat ze haar mep-lidmaatschap opzegde en dat ze als kandidaat beschikbaar was voor andere partijen. Binnen een week was dat geregeld. De partijcombinatie upp/ppa presenteerde haar lijst met op plek vijf een trotse Sint Jago. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.