‘Als dat principe verloren gaat, vervalt het land tot een staat van willekeur.’ De minister verwoordt daarmee de koers van haar partij, de övp, die zich graag profileert als conservatief en katholiek. Dat tijdens de ramadan acht Pakistaanse asielzoekers onverwacht worden uitgezet, heeft dan ook niets met de campagne voor de aanstaande parlementsverkiezingen te maken. ‘Ik zou willen dat iedereen in dit land de wet respecteert, inclusief onze eerwaarde kardinaal Schönborn.’

Die populaire en invloedrijke geestelijke is namelijk uiterst kritisch over de ‘Abschiebung’ van asielzoekers naar een land waarvoor het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft. De kardinaal: ‘De vraag is welke rol de verkiezingsstrijd speelt om juist nu deze mensen naar een land uit te zetten waar de mensenrechtensituatie slecht is.’ De geestelijke geeft aan de wetten te respecteren. ‘Er is echter meer dan de wet.’

Door dit commentaar wordt de övp, die hoopte te scoren ten koste van de extreem-rechtse oppositiepartij fpö, in de verdediging gedrongen. De verkiezingsstunt van de kleinste regeringspartij lijkt onvoldoende doordacht. Schönborn zet zich al langer persoonlijk in voor deze groep asielzoekers, die eind vorig jaar de Weense Votiefkerk bezette en daarna onderdak vond in een klooster in de hoofdstad. Hun asielaanvraag is afgewezen, maar sinds kort vallen de Pakistanen onder een regime dat wordt aangeduid als ‘gelinderte Mittel’, waardoor ze een zekere bewegingsvrijheid hebben. Wel moeten de vluchtelingen zich dagelijks melden bij de politie. Bij die gelegenheid werden er vorige week acht gearresteerd en uitgewezen.

Los van het voor de minister pijnlijke commentaar van de kardinaal leidt de uitzetting tot straatprotesten en tot een reactie van Nobelprijswinnares Elfriede Jelinek, die het asielproces in het toneelstuk Die Schutzbefohlenen verwerkt. Nu maakt dat bij een minister van de övp, als law and order-partij, waarschijnlijk weinig indruk. Jelinek wordt in Oostenrijk vaak beschouwd als een communistische nestbevuiler en landverraadster.

De minister bereikt met de uitzetting in elk geval dat de kardinaal en de Nobelprijswinnares het voor het eerst met elkaar eens zijn – al zal dat niet haar bedoeling zijn geweest.