LondenThey fuck you up, your mum and dad/ They may not mean to, but they do/ They fill you with the faults they had/ And add some extra, just for you. Dat zijn de eerste regels van This Be the Verse, het gedicht van Philip Larkin. Een Britse puber die soortgelijke gevoelens koestert, kan in de toekomst naar de rechter stappen om zijn ouders strafrechtelijk aan te klagen.

Dat is althans de consequentie van een wetsvoorstel van de Britse regering van Conservatieven en Liberaal-Democraten. Tijdens haar aankomende troonrede zal de koningin aankondigen dat het geestelijk, emotioneel of spiritueel verwaarlozen van kinderen voortaan een misdaad is. Er is zelfs een naam voor: Cinderella Law, een verwijzing naar het sprookje over Assepoester die met haar gemene stiefmoeder en de pesterige stiefzusters in een kasteel gevangen zit.

Voor deze wet is druk gelobbyd door organisaties die het belang van kinderen behartigen. Het idee is omarmd door het Kamerlid Robert Buckland. Volgens deze voormalige advocaat zijn maar liefst anderhalf miljoen kinderen in het Verenigd Koninkrijk het slachtoffer van emotionele verwaarlozing. Het is dus tijd om, in Bucklands woorden ‘eens af te rekenen met de Gemene Stiefmoeders’. Letselschadeadvocaten kunnen niet wachten.

Bang om voor kinderhater te worden uitgemaakt, hebben politici zich in rijen van drie opgesteld om Buckland te steunen. Er zijn uitzonderingen. De Conservatief Philip Davies bijvoorbeeld, die al jaren dapper strijdt tegen de betuttelstaat, vreest dat er een reëel gevaar bestaat dat deze vaag gedefinieerde Assepoester-wet uitgroeit tot een Monster van Frankenstein. Davies zei er niet van te zullen opkijken wanneer rebelse pubers hun strenge, doch liefhebbende ouders naar de rechtbank zullen slepen.

Buiten het parlement, in de echte wereld, leven meer bedenkingen. Volgens Ellie Lee, hoofd van Centre for Parenting Culture Studies, is de voorgestelde wet een nieuwe stap naar nationalisering van de opvoeding, met het gevolg dat ouders nog onzekerder worden dan ze nu al zijn. Bovendien is deze wet niet te handhaven. De Britse autoriteiten zijn incompetent gebleken waar het gaat om het ontdekken van fysiek geweld tegen kinderen. Hoe denkt vadertje staat de emotionele verwaarlozing op te sporen? Voorstanders van de Cinderella Law zullen over deze vragen moeten nadenken voor ze hem over twee maanden laten opnemen in de troonrede, uitgesproken door een dame die haar oudste zoon heeft laten opvoeden door nanny’s. Zou dat strafbaar zijn?