Naypyidaw – Uit Myanmar komen feestelijke beelden nu de Nationale Liga voor Democratie (nld), de partij van Aung San Suu Kyi, in de verkiezingen een grote meerderheid heeft behaald. Maar er zitten donkere randen om die taferelen. Terwijl afgelopen zondag op Facebook al snel foto’s van vingers met paarse inkt circuleerden, verschenen er ook stille protesten van witgekalkte vingers. 1,5 miljoen van de ruim 37 miljoen stemgerechtigden werden uitgesloten. In een deel van de gebieden van de etnische minderheden annuleerde de verkiezingscommissie de gang naar de stembus omdat de situatie daar te gevaarlijk werd geacht.

Ook verder valt er heel wat af te dingen op het eerlijke en vrije gehalte van de verkiezingen. Als Adviseur van Staat die het land met dagelijkse adviezen door de covid-crisis laveert, was Suu Kyi alom aanwezig in de aanloop. De andere partijen, die slechts in een aantal van de kiesdistricten kandidaten hadden, waren vooral vanwege corona aan strenge restricties onderworpen. Een vertaler en auteur in de westelijke staat Rakhine die vijf jaar geleden nog vol optimisme koos voor de nld, was zo verontwaardigd over het ongelijke speelveld dat hij deze keer geen gebruik maakte van zijn stemrecht. Hij was lang niet de enige.

In 2015 won de nld ook onder de etnische minderheden een grote meerderheid. Ze achtten die keuze de beste garantie voor een toekomst met vrede en gelijke rechten binnen een federale staat. Sedertdien kalfde dat vertrouwen flink af. Suu Kyi geeft haar koorddans met het leger, dat nog altijd grote politieke macht heeft en haar met argusogen gadeslaat, een hogere prioriteit dan het waarborgen van de belangen van minderheden. Volgens sommigen in deze etnische gebieden zijn het leger en Suu Kyi één pot nat.

Vlak voor de verkiezingen liet legerleider Min Aung Hlaing in een zeldzaam interview van zich horen. Hij beschuldigde de burgerregering van ‘onacceptabele fouten’ en beschreef het leger als vanouds als de ‘hoeder’ van de natie. Het dreigement liet zijn sporen na. Zelfs onder critici van Suu Kyi en haar partij, besloten sommigen toch weer op de nld te stemmen. ‘Het leger is nog altijd onze vijand’, lieten ze weten. Verrassend genoeg kreeg de nld ook van de minderheden meer stemmen dan verwacht. De omineuze boodschap van de legerleider droeg daar vermoedelijk aan bij.