Vorige week maandag dronk Guus Hiddink een kopje koffie bij Jan Timmer thuis en bespraken ze de toekomst van Hiddink en psv. Voor 31 maart laat Hiddink volgens afspraak weten wat hij doet. Vrij vertaald: de president-commissaris van psv moet wachten wat de coach beslist. De oud-topman van Philips is niet de baas in de verhouding tussen Hiddink en hemzelf en dat zint het superego niet. Dus stond Timmer tot verbazing van Hiddink zondag De Telegraaf te woord en zei dat hij Hiddink zat is.

Gek dat hij dat zes dagen eerder niet in mijn gezicht heeft gezegd, dacht de coach, voor wie de beslissing om psv te verlaten wel heel makkelijk wordt. Toen ex-voorzitter Harry van Raay Hiddink in 2002 zelfs wilde inwerken als zijn opvolger en Hiddink vervolgens wilde benoemen tot een soort directeur voor het leven, greep Timmer ook al in. Want Timmer wil de baas zijn en dus moest Hiddink een stapje terug doen. Timmer, als topman van Philips een erkend slager, specialist in het ontslaan van mensen, voorzag problemen als hij moest terugvallen op zijn specialiteit, het ontslaan. Bij Philips ontsloeg hij vijftigduizend werknemers, vijftigduizend, en zal die ene van psv dan zelf bepalen of hij weggaat? Dan kennen we Jan niet. Jan is godverdomme de baas, is dat duidelijk? Dus werd het contract tussen psv en Hiddink door baas Jan hoogstpersoonlijk afgekeurd.

In de oude overeenkomst kon psv Hiddink niet zomaar ontslaan, maar kon Hiddink ook niet weg voor 2007. In het nieuwe contract zijn beide partijen overeengekomen dat een afkoopsom van 500.000 euro voldoende is om het contract te ontbinden. Alsof je een emmer leeggooit, maar zo liggen nu eenmaal de verhoudingen in de top van de voetballerij. Zo, dat had baas Jan even goed geregeld. Toen begon Hiddink aan zijn werk. En wat bleek? Hij is bijna onmisbaar voor psv, althans tien keer meer onmisbaar voor psv dan Timmer ooit was voor Philips. In de vier seizoenen sinds zijn terugkeer in 2002 loodst(e) hij psv naar de derde landstitel, een unicum. Hij verloor in twee seizoenen zijn belangrijkste spelers en bleef desondanks ver voor op Ajax en Feyenoord. En hij had best willen blijven, maar gaat zeker weg. Hij zal het niet zeggen, want hij wil het sjiek afhandelen, maar zonder baas Jan was Hiddink ook volgend seizoen trainer geweest van psv.

Maar het ego van baas Jan moest bevredigd worden, dus is Guus volgend seizoen bondscoach van Engeland of misschien toch Rusland. Beide landen willen hem en hebben enige miljoenen euro’s voor hem over. Hij mag en kan in Amsterdam blijven (gaan) wonen. In Rusland is meer eer te behalen en in Londen meer te beleven. Dankzij de sport hebben we nu wel geleerd hoe een multinational als Philips is geleid. En dat stemt niet vrolijk, dat onze multinationals als Ahold en Philips er ook zijn geweest om de ego’s van de topbestuurders te strelen.