De linkse denktank van Italië is een dorpje op de heuvel dat weids uitkijkt over de kust van Maremma. Aan de voet van Capalbio ligt l’Ultima Spiaggia (‘Het Laatste Strand’), de smaakvolle uitspanning waar je in de zomermaanden je ligbedje huurt als je links en belangrijk bent in Italië. Politici, journalisten, intellectuelen, schrijvers, filmregisseurs: Italiaans radical chic vind je in de zomer op het strand van Capalbio. De roddelpers komt er ieder jaar even kijken, maar zal nooit iets spannenders fotograferen dan een stokoude president van de republiek en een intellectueel die tot hun knieën in het water een gesprek over de toekomst hebben. Iedereen is honderd procent politiek correct in Capalbio, gedraagt zich voorbeeldig en draagt het hart op de juiste plaats.

Daarom is het drama dat Capalbio deze zomer heeft getroffen extra schrijnend. Van hogerhand zijn er vijftig Afrikaanse bootvluchtelingen toegewezen aan het dorpje, waar in de winter niet meer dan tweehonderd lokale oudjes de houtkachel gaande houden. Een situatie die voor veel Italiaanse pareltjes aan de kust geldt. In het antieke, voorbeeldig onderhouden plaatsje dat leeft van zijn chique zomerbewoners, zullen vanaf september dus vijftig jonge Afrikaanse mannen rondstruinen. Zonder doel, zonder werk, zonder vrouw, zonder gezin, slechts wachtend op hun papieren, wat in Italië makkelijk twee jaar of langer kan duren.

Het besluit is genomen door de (linkse) prefect van Toscane die, heel misselijk, geen contact heeft opgenomen met de burgemeester van Capalbio. Hij deed direct zaken met een projectontwikkelaar die nog wel wat lege huisjes had staan in zijn residence in hartje Capalbio. Prima, vond de projectontwikkelaar, hij krijgt er zo’n zevenduizend euro per maand voor, en last heeft hij er niet van. Hij komt er toch nooit, in Capalbio.

De woede onder de radical chic met hun huisjes in het hart van de schilderachtige dorpskern is enorm, maar het is natuurlijk lastig om dat zo te uiten als je een boegbeeld van links bent. Italiaans xenofoob rechts geniet, en volgt de rel op de voet. Linkse kranten halen hun belangrijkste zwaargewichten van stal om er iets corrects van te vinden, zoals Gomorra-bestseller Roberto Saviano. Het is het vluchtelingendrama van Europa in een notendop. Natuurlijk moeten ‘ze’ worden opgevangen, alleen not in my backyard.