Een gevangene in Colorado heeft de keus om op het land te werken. Hard werk, maar je komt wel in de buitenlucht en je snuift nog eens wat andere geuren op dan het zweet en tabak van medegevangenen. Bovendien verdien je er nog wat aan. 60 dollarcent per dag. Ja, 60 dollarcent. Daat maakt drie hele dollars voor vijf dagen ongeschoold, hard werk. Maar de boer is meer kwijt aan het werk van de gevangenen.

De gevangenissen, zo tekende de Rocky Mountain News op, krijgen 77 dollar en twintig dollarcent voor een dag werk van ieder van hun gevangenen. Dat is nog eens rendement. 76,60 dollar plus misschien een paar reiskosten.

Geen wonder dat het particuliere gevangeniswezen zo’n succes is. Terwijl de misdaadcijfers ook in Amerika al jaren dalen, is de gevangenispopulatie geëxplodeerd: inmiddels verlijven zo’n twee miljoen Amerikanen in een cel. 99000 zitten daarvan in een van de 264 geprivatiseerde gevangenissen.

De behoefde aan hedendaagse – of ‘gemoderniseerde’- slaven is daarachter natuurlijk niet de drijvende kracht. Maar het helpt zeker noemenswaardig verzet tegen deze hoge rendementen in onvrije arbeid in een kwaad, on-economisch daglicht te zetten. Idealisten pakken je winst af.

Lees voor idealisten hier: redelijke hoeders van een fatsoenlijke rechtstaat.