Er volgde nog een a-typische periode in de buurt van het Vondelpark maar gelukkig verhuisde ik naar de Bijlmermeer. Zeven jaar later trok ik naar een Vinexwijk ten zuiden van Schiphol. Daar woon ik nog steeds.

De Bijlmer en de Vinex zijn bedacht en ontworpen door mensen die daar zelf niet gingen wonen. Een rode draad in de vaderlandse ruimtelijke ordeningsgeschiedenis. Waar wordt de spanning tussen ontwerp en gebruik goed zichtbaar? In de grootschalige gebieden aan de rand van de stad, vaak met de beste bedoelingen ontwikkeld, gebaseerd op de ideeën en idealen van dat moment. Bij oplevering zijn ze al wat achterhaald. Die plekken bekijk ik graag.

Wonen aan de rand van de stad - of beter gezegd, aan de rand van een metropool - heeft zo zijn aantrekkelijke kanten. Het gebied is perfect ontsloten met veel voorzieningen. De stad is nabij. Het is waar, er zijn veel mensen met bladblazers, als dat ding is opgeborgen komt de kerstversiering te voorschijn en met oud en nieuw gaat een deel van de dertiende maand de lucht in. Maar who cares? Je hebt de voordelen van suburbia en de anonimiteit van het wonen in de stad, want het is makkelijk om je te ontrekken aan de straatbarbecue en het gezamenlijk kijken naar de uitschakeling van het Nederlands eftal.

Het is een gebruikslandschap in permanente transitie waar ik niet aan gehecht raak, maar waar het wel goed toeven is.

Het lijkt erop – althans dat geluid hoor je van beschouwers - dat dit soort gebieden worstelen met hun identiteit en toekomst. Wat zijn ze, stad of dorp? Wat moeten ze de gebruikers bieden? Gaan de suburbs verpauperen? Goede vragen. Als je de dynamiek van dit maakbare land een beetje wil begrijpen zijn dit de plekken om naar te kijken.

Theo Baart is een fotograaf en staat bekend om z'n landschappen en stadsgezichten. Hij is ook auteur van boeken over allerlei stedelijk aspecten.

Meer lezen en kijken?
Voor Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen‘ wordt een maand lang de stad van een andere kant getoond. In de maand december zal elke dag een post worden geplaatst waarin bijzondere kijkers en kunstenaars het idee van wat een stad is uitdagen. Lees ze hier allemaal terug.

Beeld: Theo Baart