Dit oordeel werd die middag nadrnkkeiijk bevestigd, zowel door de jonge De Kuyper als door de weduwe Visser.
Tot overmaat van ramp bleken mijn coIlega-keurders èchte kenners. Met bloedige ernst lieten zij dat bocht rochelend door de mond rollen, om het aldus ontstane mengsel van speeksel en alcohol vervolgens in een bak met zaagsel uit te spuwen onder uitroepen als ‘Een pittig baasje!’ en ‘Is me dat een lekkere stinkerd!’ AI spoedig maakte ik mij kokhalzend uit de voeten, mij tegenover de gastheren beroepend op een onvoorziene verplichting, elders in de stad.
Waarom zei ik desondanks ja tegen de wodkaproeverij, die onder auspiciën van Het ParooI in café oud-Zuid was belegd? Voornamelijk omdat er geen middel onbeproefd moet worden gelaten dit dagblad van de ondergang te redden. Nu vind ik wodka al helemaal verschrikkelijk, armeluisaftershave, typisch een genotmiddel voor de lange winteravonden in de Goelag Archipel. Gelukkig bleek dat er ook gin en rum moest worden gekeurd, alcoholica die wat beter te verteren zijn, als er althans een fikse scheut verse jus bij wordt gemieterd.
Cafékenner Ben ten Holtert, die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt, had de regie. Wij kregen drie maal vijf bodempjes voorgezet, die wij door de mond dienden te laten rollen. Onderwijl werd er op toepasselijke wijze geconverseerd.
‘Het gaat niet om het produkt, maar om de produktbeleving. Dus eigenlijk hebben wij een culturele functie’, sprak de jeneverstoker.
‘Wat ook de theorie behelst/ kleine glaasjes gaan het snelst’, mijmerde de dichter.
‘Ik heb eens meegedaan met een bierproeverij in België. Laat het nou uitgerekend Grolsch zijn, het merk dat ik een leven lang heb getapt, dat ik er niet uit kon halen’, sprak de kroegbaas.
‘Weet je wat die Schotten doen? Die mieteren limonade gazeuse bij hun whisky.’
‘Ben, krijgen wij straks de aangebroken flessen mee naar huis?’
‘Hé, drink jij alles op in plaats van het uit te spugen?’
‘Ik kijk wel uit, ik heb de oorlog nog meegemaakt.’
Uit de keuken klonk vreugdegehuil. Ajax, op weg naar het landskampioenschap, stond op 3-O.
Plotseling stond er een oude dame in de deuropening die net op het terras een kopje koffie had gedronken. Peinzend liet zij haar blik over de acht tafel- tjes met tien maal vijf glaasjes glijden. Het was duidelijk wat zij dacht: ‘zeker het personeelsfeestje van de Jellinek-kliniek…’ Maar wij waren se- rieus aan het werk teneinde wetenschappelijk vast te stellen dat Esjberg de beste wodka, Silver Top de beste gin en Bali de beste rum vervaardigt.
Ten Holtert annonceerde de uitslag met de vereiste plechtigheid. ‘Mag ik u tenslotte waanzinnig danken? En nu zou ik wel een biertje lusten.’ Wij, de beproefde keurders, volgden zijn lichtend voorbeeld. Ajax was inmiddels op 5-I gekomen, buiten scheen de voorjaarszon, er zijn wel slechtere manieren om de zondagmiddag door te komen.