Later, de hang naar het opnieuw uitvinden van het buskruit niet kunnende bedwingen, deed ik zogenaamd scheikunde met azijn en olie, ook kruidnagels.
Met wel degelijk heuse reageerbuizen en soms zelfs ander serpentvormig vaatwerk. Daar had ik een betrouwbaar adresje voor. Het meest wetenschappelijke pandje ooit tegengekomen. Twee smalle ramen waar je hoog tegenop moest kijken. Daarachter een hemelse uitstalling van alles wat nodig is om het heelal om te smelten. Porselein en kristal. Nog nooit gebruikte, zelfs aangeraakte toverwerktuigen, waarachter weer een niet al te waardige vrouw thuishoorde die het goed met nauw verholen minachting inruilde voor enkele weken opgespaard zakgeld. Hoewel geen geboren Bram Vingerling kreeg ik het via tips van andere jeugdigen toch al snel voor elkaar om suiker in brand te steken. Het duurde niet lang of je kon mij op elk moment aanspreken over kaliumpermanganaat of zilvernitraat. Lekker stinkende trucs waren erbij. Vooral met kaliumchloraat kon je de boel aardig op stelten zetten. Waar andere knapen zich nog behielpen met afgeschaafde luciferkoppen en een spijker in een holle sleutel was bij mij de springstof voor huishoudelijk gebruik al snel op bestelling af te halen.
Maar alleen de kruidnagel heeft zijn sensatie voor altijd weten te behouden. De enige echte reden waarom ik nog wel eens naar Zanzibar zou willen is dat de geur van kruidnagels al in je neus zit voor nog maar een waas van het eiland in zicht is. Mijn schrijver heeft het wel over een daarvoor noodzakelijke ‘hot muggy’-avond. Daar wachten we dan maar op.
Trouwens, wanneer je vroeger ‘s(nachts om half drie De Witte Ballon op de Geldersekade binnenkwam, rook je niets anders dan vette kruidnagels. Zou die club echt bestaan, van zij die dat nog tussen hun neusgaten hebben gehad?