Maar het stadsbestuur laat weten dat de plannen rond zijn voor het neerhalen van de masten met kabels voor elektriciteit, telefonie, tv en internet in downtown Bangkok. De vaak meters dikke dradenkluwen gaat met spoed ondergronds na een kwetsend Instagram-bericht van Bill Gates. De Microsoft-oprichter stuurde zijn miljoenen volgers aan het begin van de zomer een vakantiekiekje van scheefgezakte masten die dreigen te bezwijken onder het groeiend aantal kabels. Bangkok oogt volgens hem als een derdewereldstad die niet in staat is onderdak te bieden aan nieuwe digitale initiatieven.

Zo’n belediging van een deskundige, invloedrijke en rijke man betekent voor de hoofdstad van hiërarchisch denkend Thailand ondraaglijk gezichtsverlies. Zeker als je jezelf juist trots presenteert als de glimmend-moderne internet-hub van heel Zuidoost-Azië. Het geld voor de ondergrondse operatie ligt al jaren klaar, is de verdedigende reactie van het stadsbestuur. Om vervolgens het gezichtsverlies door te schuiven naar falende diensten en bedrijven die het project moeten uitvoeren. Die laten zich dat niet aanleunen en een maand na Gates’ Instagram-post kan de schop in de grond en de bijl in de mast. Kosten 1,2 miljard euro. Tijdsbeslag minstens tien jaar. Maar niemand in Bangkok juicht. ‘Moet na de aanleg van metro, skytrain en snelwegen-op-palen de centrale stad nu tien jaar lang op de schop voor die kabels?’ aldus een duizenden keren geliked bericht op Facebook.

Dat het verkeer in de hoofdstad dagelijks uren vast staat, is al jaren Bangkoks grootste ergernis. Ze maken zich op internet alom boos over de extra files die het project met zich meebrengt. ‘En wat schieten we er uiteindelijk mee op? Want is het nou echt zo slecht gesteld met onze elektriciteits- en internetverbindingen?’ Creatieve Bangkokkers sommen voordelen op van bovengrondse kabels. ‘Een bovengrondse kabel is sneller getrokken dan een ondergrondse. De gebundelde kabels bieden schaduw op de trottoirs van de gemiddeld heetste hoofdstad ter wereld. Het oerwoud aan kabels is in de groenarme stad een toevluchtsoord voor vogels, eekhoorns en soms zelfs slangen.’ Er zijn grotere problemen zijn dan die kabels. Het belabberde openbaar vervoer buiten het centrum. Het groeiend aantal overstromingen bij regen. En de frustrerende corruptie bij overheidsdiensten en vooral de politie. Een Facebook-groep stelt Bill Gates voor daar eens wat over te roepen.