Minister Hoekstra liet weten dat kapitaal vrijer door Europa moet kunnen stromen. Hij gaat er samen met de Franse en Duitse ministers van Financiën nu echt hard aan trekken. De redenen die hij geeft overtuigen niet, zodat we ons moeten afvragen wat de echte reden is.

Eerst noemde hij de dreigende Brexit, waardoor bedrijven in de Europese Unie straks geen onbelemmerde toegang meer hebben tot de City. Omdat ongeveer tachtig procent van de leningen in Nederland van Nederlandse banken komt, zal vrijere toegang tot buitenlandse financiering knelpunten wegnemen, aldus de bewindsman.

Ik volg het niet. Als Londen straks op slot gaat, zal een Nederlands bedrijf (dat nu dus vooral binnenlands leent) dan plotseling in Frankfurt of Parijs geld willen ophalen? Moeilijk verhaal.

Bovendien: het is dit voorjaar negen jaar geleden dat, dankzij de goedkope financiering via Europese kapitaalmarkten, de eurocrisis begon. Waren die kapitaalstromen in toom gehouden – en ja, dat kan ook in een muntunie – dan was het Griekse begrotingstekort nooit zo uit de hand gelopen, waren er geen vastgoedbubbels in Spanje en Ierland geweest, dan was er geen eurocrisis van deze omvang geweest. Is negen jaar te lang om dat te onthouden?

Hoekstra en zijn collega’s hoor ik er in ieder geval niet over. Hij wil graag snel een werkgroep en een rapport, zodat de nieuwe Europese Commissie, die 1 november aantreedt, ermee aan de slag kan. Het olijke drietal ministers geeft ons nóg een reden om banken en investeerders snel weer vrij spel te geven. Een geoliede kapitaalmarkt betekent ook meer geld voor klimaatverandering en de technologische revolutie, vertellen ze.

In wiens belang spreken Hoekstra en zijn collega’s nu eigenlijk?

Wat zeggen de ministers nu eigenlijk? Dat er te weing geld voor klimaatverandering is, en dat we daarvoor de vrije kapitaalmarkt nodig hebben? Binnenkort is er het nieuwe overheidsfonds Invest-NL, dat 2,5 miljard euro te besteden heeft, onder andere aan energie en verduurzaming. De Nederlandse economie heeft een enorm overschot op de lopende rekening én al jaren een oplopend overheidsoverschot. De winsten van Europese bedrijven groeiden vorig jaar met twaalf procent, sneller dan ooit sinds 2010. Er is meer dan genoeg geld, zowel publiek als privaat. Hoekstra geeft ons alweer een reden die niet klopt.

Zijn opmerkingen passen wel naadloos in het streven van de Europese Commissie om de Europese securitisatiemarkt te bevorderen en de kapitaalmarktunie te voltooien. En dat zijn toevallig weer de twee dingen die boven aan het wensenlijstje staan van de ongemeen sterke bankenlobby in Brussel.

De European Banking Federation besteedt naar eigen zeggen vier miljoen per jaar aan lobbykosten in Brussel, en heeft er vijftien mensen voltijds aan het werk. Ze zijn waarschijnlijk te bescheiden. Het onderzoeksinstituut van de Oostenrijkse vakbonden telde over een periode van twee jaar ruim tweeduizend ontmoetingen of verzoeken om een ontmoeting tussen lobbyisten van de financiële sector en Brusselse politici en ambtenaren. Dat is zeven keer zoveel als consumentenorganisaties, vakbonden, ngo’s en publieke instellingen samen. Die vijftien mensen hebben het blijkbaar erg druk. De financiële lobby is met grote afstand de sterkste in Europa. In Nederland, met zijn verhoudingsgewijs enorme financiële sector, zal dat niet anders zijn (wie zoekt dit eens uit?). De lobby levert vast ook graag een paar experts voor Hoekstra’s werkgroep, en om het rapport mee te schrijven. Om het verdienmodel van de banken te bevorderen met vrije kapitaalstromen grijpt de lobby echt alles aan. Nu weer de Brexit en klimaatverandering.

De vraag is gerechtigd: in wiens belang spreken Hoekstra en zijn collega’s nu eigenlijk? Het verbaast me dat die vijftien lobbyisten, die zoveel in zo weinig tijd voor elkaar krijgen, het toch niet lukt om onze ministers van Financiën geloofwaardiger teksten te geven. Denken ze dat we simpel zijn, of dat we de eurocrisis niet hebben meegemaakt? Hoekstra’s opmerkingen zijn een affront voor onze intelligentie, en onze geheugens.

Kom op, Wopke. Kom eens met een goed verhaal over Europa, de banken en onze toekomst na de Brexit. Dat verhaal is te vinden buiten de bankenbubbel. Het wordt misschien niet zo hapklaar aangeboden als de adviezen van lobbyisten. Maar het is beter voor de financiële stabiliteit, duurzame ontwikkeling en andere zaken die geen sterke lobby genieten. Het is ook beter voor je geloofwaardigheid.