In Brussel is het op zaterdag 8 december eindelijk zo ver. De rechts-nationalisten Steve Bannon en Marine Le Pen (leider van het Rassemblement National, voorheen Front National) ontmoeten elkaar voor een rally tegen het Marrakeshpact. Voor mij als onderzoeker en verslaggever is het een mooie kans om beide kopstukken eens samen te zien. Eerder was Bannon al op een bijeenkomst van Le Pen in Frankrijk, maar nu zijn er ook politici bij van het Vlaams Belang en de Tsjechische rechts-nationalistische partij Svoboda a přímá demokracie (SPD of vrijheid en directe democratie). In het Vlaams parlement zullen ze de aftrap verrichten voor de Europese campagne met de slagzin: ‘Bescherm ons Europa!’

Vooraf is het moeilijk om het gebouw binnen te komen. De gele hesjesbeweging demonstreert in de Europese wijk en op de kleine ring, vrijwel direct naast het Vlaams parlement. Per trein rol ik de stad binnen en per metro rijd ik veilig richting plaats van bestemming. Eenmaal uitgestapt bij de halte Madouplein oogt de sfeer bovengronds nogal grimmig. In de verte klinkt lawaai van demonstrerende gele hesjes en over het plein racen ambulancewagens voorbij. De spuitwagens van de Belgische ME zijn vanaf de andere kant in aantocht. Agenten controleren het verkeer en houden alles in de gaten. Onderweg naar het parlement wordt mijn tas gecontroleerd, evenals in het gebouw, waar een lopende band en controlepoortjes staan. In de kelder van het gebouw zitten militanten van het Vlaams Belang (VB) en zijn journalisten uit de omringende landen. Vooraf wordt meegedeeld dat Geert Wilders niet komt wegens ‘agenda-technische redenen’.

Op de app van VRT Nieuws is een live-blog te zien over de gele hesjes en ook andere media besteden hier veel aandacht aan. Van de bijeenkomst met Bannon en Le Pen wordt slechts kort gewag gemaakt. Binnen merken we niets van het rumoer dat de gele hesjes op straat veroorzaken. Er zijn tal van arrestaties en het waterkanon is inmiddels ingezet. In het Vlaams parlement staat de verwarming aan, en is er koffie en thee. Van de rellen merken de aanwezigen niets. Op de achtergrond klinken de tonen van het lied This land is mine. Toepasselijk. Het programma begint met een korte toespraak van een vertegenwoordiger van de Tsjechische SPD en een videoboodschap van VB-Europarlementariër Gerolf Annemans. Hierna wordt Steve Bannon met groot applaus het podium opgehesen.

‘Parijs staat in brand, Londen is in crisis en het Marrakesh-migratiepact is dood voordat het getekend is,’ zegt de Amerikaan. De gele hesjes in Frankrijk en België zijn volgens hem dezelfde soort burgers als de Amerikanen die in 2016 op Donald Trump hebben gestemd. ‘Ik geloof niet dat we de historische context van de aankomende dagen begrijpen,’ aldus Bannon. Hij staat stil bij de opkomst van Jair Bolsonaro, de ‘Tropische Trump’ die onlangs in Brazilië tot president gekozen is. Die organiseert een top met rechts-nationalisten uit Latijns-Amerika. ‘Politiek gaat over zij die de natiestaat als een obstakel zien en zij die de natiestaat als een juweel zien dat gekoesterd moet worden. Dit is een globaal conflict en wij, die de natiestaat ondersteunen, staan aan de juiste kant van de geschiedenis.’

De elite heeft de propaganda-arm van hun globalistische project, maar heeft de gewone mensen niet achter zich, die de ruggengraat van de westerse maatschappij vormen, aldus Bannon. ‘De stemlozen hebben eindelijk iemand die voor hen onderhandelt!’ Groot applaus. Volgens de Amerikaan worden de rechts-nationalisten door ‘de oppositiemedia van het globalistische project’ altijd geframed als ‘racisten en antisemieten’. Bannon, die zeven maanden de strategisch adviseur van president Trump was, somt op waar het volgens hem om gaat: grenzen dicht, het creëren van banen en geen zinloze oorlogen meer. Hij is er trots op dat Amerika het Marrakesh-migratiepact niet ondertekent en roept anderen op om hetzelfde te doen. Hij krijgt een staande ovatie.

Dan is Marine Le Pen aan de beurt. Frankrijk en het westen moeten zich verdedigen tegen de horden uit het zuiden, stelt ze. De Française stipt de situatie met de gele hesjes aan. ‘De Europese verkiezingen zijn in aantocht. Dit is een historisch moment voor Europa en de natie,’ aldus Le Pen, die erop hamert dat de rechts-nationalistische partijen klaar zijn voor de campagne. ‘We zullen samenwerken. Het Rassemblement National, Vlaams Belang, de Lega, de FPÖ en de PVV, en vele anderen.’ Europa is ziek. Zij en haar bondgenoten staan voor de gewone mensen en nemen het straks op tegen ‘de Europeïsten’ die opkomen voor zichzelf. ‘Het pact van Marrakesh is het pact van de onderwerping voor het mondialisme,’ zegt Le Pen. Als zij klaar is, volgt er nog een rede van VB-voorzitter Tom van Grieken, die eveneens voor het pact waarschuwt. ‘Het is een open uitnodiging voor de hele wereld om naar hier te komen. Dat en niets anders is de waarheid over dit zelfmoordpact!’

Na de toespraken is het tijd voor een persconferentie. Bannon en Le Pen benadrukken dat ze zullen samenwerken waar mogelijk. De Amerikaan richtte eerder The Movement op. In eerste instantie leek het erop dat hij al deze Europese partijen achter zich wilde verenigen, maar gaandeweg gaven vrijwel alle partijen aan dat ze zelf hun eigen lot wilden bepalen. Wel staan ze open voor contact met The Movement, aldus Bannon, die hen van consultancy en logistiek kan voorzien. Uit een onderzoek van The Guardian bleek onlangs dat Bannon geen geld mag steken in Europese politieke partijen. Alleen Italië en Nederland kennen nog geen verbod op de buitenlandse financiering van partijen. Van Bannon wil ik weten of hij bereid is om Geert Wilders financieel te steunen. ‘Het zijn de oppositiemedia die dit onderzoek waar u op wijst hebben gedaan. We zijn bereid om samen te werken, maar ik kan nog niet zeggen hoe we dat gaan doen,’ zegt de Amerikaan, die Wilders geen geld wil geven. Als de Nederlander wil samenwerken, zal Bannon daar serieus naar kijken.

Tegen het einde van de middag verlaat ik het Vlaams parlement. De gele hesjes zijn verdwenen en Brussel lijkt uitgestorven. Het is al donker en de wind waait door de straten rond het Warandepark. Ik wandel door naar de Wetstraat, waar het ook nagenoeg uitgestorven lijkt. Momenteel kan de Belgische regering in crisis, zo verneem ik, niet vergaderen vanwege de politieblokkades door de gele hesjes. Het is de ironie van het lot. Hoewel er veel media aanwezig waren bij Bannon en Le Pen valt hun verkiezingsevenement weg dankzij de gele hesjes die zij willen verdedigen. Qua aandacht hebben de gele hesjes hun doel bereikt, maar Bannon en Le Pen hebben deze demonstranten en andere burgers nog niet kunnen bereiken. In stilte gaat ook in het Vlaams parlement het licht uit.