De Amerikaanse journaliste en schrijfster Barbara Ehrenreich is winnaar van de Erasmusprijs 2018 vanwege haar baanbrekende journalistieke werk, onder meer op het gebied van sociale ongelijkheid. Voor haar boek Nickel and Dimed: On (Not) Getting By in America (2001), een internationale bestseller, probeerde ze bijvoorbeeld maandenlang rond te komen van de opbrengst van zogenaamd ‘ongeschoold werk’. Ehrenreich weet in haar werk scherpe analyse te combineren met een literaire stijl; haar pen is doordrenkt van mededogen en humor.

De Barbara Ehrenreich-reportage-wedstrijd is niet alleen geïnspireerd op haar werk en haar voortdurende aandacht voor het leven aan de ‘onderkant’, maar ook op een initiatief dat zij een aantal jaren geleden begon: het Economic Hardship Reporting Project, dat tot doel heeft het gesprek over armoede en economische onzekerheid te veranderen. Het ondersteunt verhalen – met geld en met redactionele begeleiding – die een menselijk gezicht geven aan ongelijkheid. Die verhalen (en fotoreportages en video’s) worden vervolgens verkocht aan gerenommeerde media als The New York Times en The Guardian.

Zie verder: de website van Economic Hardship Reporting Project

Voor de Barbara Ehrenreich-reportage-wedstrijd vragen wij je een plan van maximaal 1000 woorden op te sturen voor een geschreven reportage. Elementen daarin moeten in ieder geval zijn: het onderwerp en een motivatie van het belang ervan, een precieze onderzoeksvraag en invalshoek en zicht op de werkwijze.

De indieners van de drie beste voorstellen worden beloond met begeleiding bij het maken van hun reportage door de ervaren journalisten Ralf Bodelier (journalist, filosoof, auteur van een tiental boeken en leider van World’s Best News), Irene van der Linde (redacteur van De Groene Amsterdammer en schrijfster van Het einde van Europa en Het veer van Istanbul) en Margalith Kleijwegt (reportagejournalist en schrijfster van onder meer Onzichtbare ouders en Familie is alles). De verhalen worden gepubliceerd in De Groene Amsterdammer en gehonoreerd met €2000,-.

De deadline voor de inzending is 1 juli 2018. De jury bestaat uit Shanti van Dam (directeur van de Stichting Erasmusprijs), Ides Debruyne (managing director Journalismfund.eu) en Xandra Schutte (Hoofdredacteur De Groene Amsterdammer).


Inzendingen kunnen worden gestuurd naar spe@erasmusprijs.org onder vermelding van ‘Barbara Ehrenreich reportage-wedstrijd’