Louis van Gaal is inmiddels rijp voor een soap. Maandagavond even voor half elf staat op teletekst van de NOS, op de nieuwspagina 101 en de sportpagina 601: «Barcelona ontslaat Louis van Gaal.» Op pagina 647 wordt dat bericht bevestigd. Dan begint het Sportjournaal en meldt Jeroen Gruter via de telefoon dat Barcelona geen geld heeft om Van Gaal af te kopen en dat hij mag aanblijven tot een oplossing is gevonden. Een minuut later is het nieuws «Barcelona ontslaat Louis van Gaal» op de pagina’s 101 en 601 van teletekst veranderd in het nieuwe nieuws «Barcelona zegt Van Gaal de wacht aan». En op pagina 647 is aan de zin «Van Gaal is ontslagen als coach van Barcelona» een zin toegevoegd. «Wel zal hij aanblijven tot een oplossing is gevonden.» Weer vijf minuten later meldt ook pagina 647 wat Jeroen Gruter om half elf al via de telefoon had verteld, dat Van Gaal mag aanblijven tot beide partijen het eens zijn over de afkoopsom.

Zo gingen we de nacht in, met de gedachte dat bij de eerstkomende thuiswedstrijd van Barcelona vrijwilligers rond zouden gaan met de collectebus. Ook de kerken zouden een vrijwillige bijdrage vragen om het mogelijk te maken dat Barcelona op «gepaste» wijze afscheid kan nemen van de zeer gewaardeerde medewerker Van Gaal. Wetende hoe ze in Catalonië denken over Van Gaal zou er massaal worden gegeven. Hoe in de war moeten ze zijn geweest dat die oplossing is bedacht en een nacht lang serieus naar buiten is gebracht.

De voorzitter die de in Barcelona gehate Van Gaal deze zomer terughaalde naar Barcelona, Gaspart, werd door Johan Cruijff na zijn ontslag in de vorige eeuw erger dan Judas genoemd. Gaspart zorgde bijna voor een unicum. Even leek het erop dat Van Gaal de eerste demissionaire coach ter wereld zou worden. Maar in de loop van dinsdag bleek Van Gaal toch ontslagen. Opmerkelijk genoeg blijkt Van Gaal zelf nog steeds niet te begrijpen dat hij is ontslagen. De samenwerking met de spelers is nog in tact, zei hij. Zoals hij al eerder bleef roepen dat hij de beste coach voor Barcelona was. In Barcelona zijn ze heel blij met alles wat minder is dan het beste.