Nu Ajax ondanks de vele kritiek er toch maar in is geslaagd het tegen degradatie vechtende mvv met 1-0 terug te wijzen en daardoor tot de laatste dag een grote kans maakt op Europees voetbal en zelfs nog een kleine kans heeft op kwalificatie voor de Champions League achter de topploegen psv en Heerenveen, wil ik het hebben over de verbazing. Verbazing alom, verbazing over de tweede plaats van Heerenveen, over het aanhoudend slechte spel van Ajax, over de zichtbare irritatie van interim-trainer Hans Westerhof over de spelers van Ajax.

De beelden die Studio Sport toonde maakten duidelijk dat de spelers in de ogen van Westerhof weinig snappen van de basis van het voetbalspel. Mede daarom is de verbazing te begrijpen van voorzitter Riemer van der Velde van Heerenveen over de aanbieding die Ajax Foppe de Haan deed. De trainer van Heerenveen mocht hoofd jeugdopleidingen worden. En bedankte.

Algemeen is ook verbaasd gereageerd op de geringe kennis van scholieren over de Tweede Wereldoorlog, zoals een enquête van Het Parool aantoont. Niet dat het nieuw is, maar zouden we met z’n allen niet weer eens veel verbaasder en verontwaardigder moeten zijn over de rol van het Koninklijk Huis en de regering in bezettingstijd?

In de bewerkte autobiografie van de soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema Op jacht naar het leven komt het woord ‘jodenvervolging’ nauwelijks voor. Hazelhoff Roelfzema werd in de Tweede Wereldoorlog een goede bekende van koningin Wilhelmina en verbleef in Londen regelmatig aan het hof. Volgens hem drong pas eind 1944, begin 1945 voor het eerst tot Wilhelmina door dat de oorlog meer behelsde dan alleen een gevecht van Duitsers tegen Nederlanders. Wilhelmina verkreeg haar informatie van de regering in ballingschap. De jodenvervolging, zei Hazelhoff Roelfzema desgevraagd letterlijk, interesseerde de regering helemaal niets. Uit de mond van de soldaat van Oranje is dat schokkender dan het geringe percentage scholieren dat wist dat de Duitsers in 1940 ons land binnenvielen. Het beste is daarom nergens meer van op te kijken. Ik zal dan ook niet verbaasd reageren als Heerenveen straks Ajax benadert voor een verregaande vorm van samenwerking, zodat jonge spelers die bij Heerenveen op de bank zitten bij Ajax kunnen rijpen.