Nu Ajax in de heroïsche strijd om de derde plaats na het gelijke spel in Den Bosch ook het sterke Feyenoord op 1-1 wist te houden, wil ik enige verwarring bij u wegnemen.

Als lezer van dit vernieuwde blad ga ik ervan uit dat u de Volkskrant leest. Dus werd psv vorige week voor de twaalfde keer kampioen van Nederland. Zo luidde zaterdag de kop op de voorpagina van de Volkskrant. Trouw houdt het op vijftien titels. Je zou kunnen kiezen voor het gemiddelde tussen twaalf en vijftien. Wij Amsterdammers zouden dat wel willen, ware het niet dat het er vijftien zijn.

Gemakshalve neem ik aan dat u De Telegraaf niet leest. Dus miste u de column van Jaap de Groot waarin hij onthult dat Co Adriaanse al in januari zou zijn benaderd door een vooraanstaand lid van de ledenraad van Ajax, Leo van Wijk, in het dagelijks leven hoogste baas van de klm.

Op maandag 27 maart, de dag waarop Co Adriaanse werd gepresenteerd als nieuwe trainer van Ajax, zeiden directeur Frank Kales van Ajax en Adriaanse zelf dat het eerste officiële contact pas twee dagen eerder, op zaterdag 25 maart, was gelegd.

Ook officieuze contacten tussen Ajax en Adriaanse werden tijdens de persconferentie van 27 maart hardnekkig ontkend.

De Groot schrijft nu dat Van Wijk, ook lid van de commissie die Ajax op dit moment samen met onder anderen John de Mol doorlicht, Adriaanse al eind januari had gepolst voor de opvolging van Wouters. Pikant detail volgens De Telegraaf: directeur Kales en voorzitter Michael van Praag zouden niets hebben geweten van de avances eind januari, alleen penningmeester Arie van Os was op de hoogte.

Zondag na Feyenoord-Ajax reageerden de bestuurderen van Ajax zoals vaak na een artikel met een mogelijke onthulling. Ze hadden het nog niet gelezen. Wel zei Van Os: ´Je kent me, ik doe nooit iets zonder dat Van Praag ervan weetª, en zei Van Praag: ´Ik ken de strekking. Voor mij is het nieuw. Ik weet niets van een contact tussen Van Wijk en Adriaanse. Woensdag spreek ik Van Wijk.ª

Als het waar is, ja dan is het waar.