Ajax scoort drie keer, maar verliest van Feyenoord. Ajax speelt volgend seizoen weer geen Champions League. De bekerfinale is niet gehaald. Na 31 wedstrijden heeft Ajax minder punten dan vorig jaar. En Richard Witschge gaat waarschijnlijk weg. Want hij, de uitblinker van de laatste weken, kan geen goed doen bij zijn trainer Co Adriaanse.

Hoopvol werd dit seizoen gestart. Adriaanse zag het zitten in de jeugd die hij nog kende uit de tijd dat hij hoofd opleidingen was. Ajax had een voorhoede om van te dromen met spitsen als Machlas, Arveladze, Grønkjaer, Van der Meijde, Bobson en Hosé. Van der Gun werd teruggehaald en Van der Vaart geïntroduceerd. Ja, Ajax speelde dan wel eens wisselvallig, maar het leefde weer een beetje in de Arena.

Seizoenkaarthouders gingen zelfs naar het stadion en hoefden niet alle mogelijke moeite te doen om hun kaart uit te lenen. De uitschakeling in het toernooi om de Uefa Cup door Lausanne werd morrend geaccepteerd. Adriaanse was namelijk aan het bouwen en durfde eindelijk eens op te treden tegen duurbetaalde profs die hun werk niet serieus namen. Hij was eerlijk en je wist waar je aan toe was. Althans daar leek het op.

Ook over Witschge werd de indruk gewekt dat hij terecht een keer naar de tribune was verwezen, ondanks zijn goede spel. Hij deed immers zijn best niet op de training. Volgens de versie van Witschge hadden Adriaanse en de medische staf van Ajax verzuimd contact te hebben. Daardoor was Adriaanse er niet van op de hoogte dat Witschge op advies van de medische staf niet voluit trainde. Witschge belandde op de bank en bleef daar meer dan de helft van het seizoen zitten. Op dit moment speelt Witschge weer. Hij is niet alleen de beste man van Ajax, ook het publiek geniet van hem. Maar volgens Adriaanse is Witschge altijd schuldig aan een tegendoelpunt.

Wat is Ajax eigenlijk in een jaar opgeschoten? De doelstelling van Co Adriaanse om bij de eerste vijf te eindigen wordt gehaald. We hebben er in Cedric van der Gun, Rafael van der Vaart en Pius Ikedia een paar nieuwe helden bij. En verder? Grønkjaer is weg, Shota Arveladze is ongelukkig en Witschge wil weg. En de doelstelling is om volgend jaar bij de eerste drie te eindigen. Dat is twee plaatsen opgeschoten.