Verbaasd werd drie jaar geleden gereageerd op de Ajax-aankopen van Sunday Oliseh, Shota Arveladze, Andrzej Rudy en Jesper Gronkjaer. Niemand, behalve Morten Olsen, kende ze. Rudy bleek een degelijke aankoop. Oliseh is in het begin op handen gedragen, maar werd later vooral door zijn teamgenoten niet meer gewaardeerd. Hij werd voor twintig miljoen gulden aan Juventus verkocht. Jesper Gronkjaer paste zich zoals alle Denen in Nederland goed aan en maakte zijn belofte als grootste talent van Denemarken waar.

Juist de volslagen onbekende Shota Arveladze was de revelatie van het seizoen ’97-’98. In zijn eentje kon de Georgische straatvoetballer wedstrijden voor Ajax beslissen. Met het ontslag van Morten Olsen en de aanstelling van Jan Wouters was het afgelopen met het vertrouwen in Arveladze. De frivole Ajax-spits moest in taken voetballen, moest eerst simpel leren spelen voordat hij zijn mooie acties mocht maken en werd omgevormd tot kaatser. Tot overmaat van ramp voor Arveladze werd dit seizoen ook nog spits Nikos Machlas aangekocht. Hij was de man die er per jaar dertig voor Ajax in zou schoppen, dat had hij immers in Arnhem bij Vitesse ook gedaan. Gek genoeg kon de Griek sinds zijn komst in Amsterdam niet meer scoren. Hij voelde zich met de dag ellendiger en ging steeds slechter voetballen. Toch bleef hij de eerste keus van trainer Wouters. Onderwijl raakte Arveladze, gedegradeerd tot eerste stand-in na Machlas, geblesseerd aan zijn knie. Gek is dat het lijkt of gepasseerde spelers of spelers uit vorm vaker geblesseerd raken. Voetballers lijken soms niet fit te willen worden omdat ze er dan toch weer naast staan of ineens moeten laten zien dat ze uit vorm zijn. En juist toen Arveladze weer fit was en de concurrentie met Machlas steeds heftiger kon aangaan, is de Griek geblesseerd geraakt. Hij heeft ongetwijfeld zijn kruisband ingescheurd door het slechte veld in de Arena. Maar wellicht komt het Machlas niet slecht uit dat zijn rampseizoen nu noodgedwongen voorbij is. Lichtpuntje aan de voortijdige aftocht in dit seizoen van Machlas is dat Arveladze nu weer de oude kan worden.

Interim-coach Hans Westerhof lijkt ook vertrouwen te hebben in de Georgische baltovenaar die weer gek mag doen met de bal. Zoals hij afgelopen zondag in de tweede helft met zijn dansje op en rond de bal liet zien. Waarschijnlijk gaat Ajax hierdoor alsnog Europees voetbal halen en zullen de fans dit jaar toch nog van Ajax kunnen genieten. Al is het alleen maar van die paar hoogstandjes per wedstrijd van Shota Arveladze.