Het blijft rommelen bij Ajax. Voor het eerst in de geschiedenis weigerden twee jeugdspelers een aanbieding van Ajax. Marcel Akerboom en Regilio O’Niel spelen volgend jaar liever voor respectievelijk Fortuna Sittard en AZ dan voor Ajax.


In dezelfde week laat Johan Cruijff weten dat hij zich misbruikt voelt als adviseur van Ajax.


Tussen september en maart zou Ajax Cruijff niet één keer om advies hebben gevraagd. Pas op 3 maart is er volgens voorzitter Michael van Praag contact geweest tussen hem en Cruijff. ‘Op initiatief van Cruijff’, gaf de voorzitter van Ajax afgelopen maandag toe. Vijf dagen later had Cruijff een ontmoeting met algemeen directeur Frank Kales en de vijf leden van de ledenraad die Ajax op dit moment doorlichten. Toen heeft hij zich bewust niet geuit over de positie van Wouters en geen namen genoemd voor de functie van hoofdtrainer, zodat alle geruchten over door Cruijff naar voren geschoven namen als Ruud Krol, Frank Rijkaard en Wim Jansen behoren tot de categorie wishful thinking.


Het gaat Cruijff niet om de functie van hoofdtrainer, het gaat hem om de in zijn ogen verloederde jeugdopleiding. Cruijff wil af van de alles bepalende directeur opleidingen. Sinds het in het leven roepen van die functie acht jaar geleden en de vervulling van die functie door eerst Co Adriaanse en daarna Hans Westerhof, is de jeugdopleiding in zijn ogen vervreemd van wat hij ooit was op het vroegere Voorland. ‘Seedorf, Davids, Kluivert, Reiziger werden in mijn tijd met hulp van veel oud-spelers, met echte verenigingsmensen gescout. Tot de eerste lichting die komt uit de school Van Gaal-Adriaanse behoren Wooter, Musampa en Reuser.


De toekomst zal uitwijzen wie het goed ziet’, zei Cruijff vijf jaar geleden al, zeker wetend dat hij het goed zag. Hoewel hij dus geen namen noemde, kwam de naam van Adriaanse, die Frank Rijkaard een stageplaats weigerde tijdens zijn opleiding tot coach betaald voetbal, die in de ogen van Cruijff de jeugdopleiding heeft verwoest, niet in het plaatje van Cruijff voor als ze hem advies daarover hadden gevraagd. Denk ik. De enige naam die Cruijff noemde was die van Piet Keizer, als een soort bestuurslid technische zaken, in elk geval verantwoordelijk voor de scouting en de jeugd. En dus is Cruijff boos. En ben ik boos omdat het nu waarschijnlijk definitief over is tussen Ajax en de beste Nederlandse voetballer ooit.BARBARA BAREND