Het beloofde een mooie middag te worden. De ontmoeting om de Africa Cup tussen de twee topteams Marokko en Nigeria. Vorig jaar verloor het Nederlands elftal in de Amsterdam Arena nog kansloos van Marokko. Beide teams hadden aan een gelijkspel genoeg om de kwartfinale te halen. Maar Nigeria kon het niet maken om slecht te voetballen. Dan zouden de spelers weer gelyncht worden. Na het gelijke spel tegen Congo Brazaville was de ploeg van afgeschreven Ajacied Babangida en drie ex-Ajacieden Finidi George, Kanu en Oliseh door woedende landgenoten belaagd. Een uur lang hadden de spelers onder de banken van de bus moeten liggen om de stenen te ontwijken die door de ruiten vlogen. ‘Mensen blij als wij winnen, mensen niet blij als we verliezen’, luidde de uitleg van Babangida na afloop.


Nigeria begon tegen Marokko met Babangida als rechtsbuiten in de basis. Ook Kanu en Finidi startten. Oliseh bleef met een blessure aan de kant. Marokko begon zonder Ramzi van Willem II, maar met sterspeler Hadji. De wedstrijd was typisch Afrikaans. Een beetje swingend, een beetje relaxed, alles op zijn tijd. Babangida, die al maanden bij Ajax uit de gratie is, speelde als vanouds. En net als in zijn goede tijden bij Ajax verscheen voor, tijdens en na iedere actie een glimlach op zijn gezicht. Finidi opende de score met een prachtig afstandsschot. Kanu deed onnavolgbare dingen met de bal. Aghahowa bracht de eindstand op 2-0 en maakte bij de viering vijf flip-overs. Marokkaan Ramzi, die tien minuten voor tijd werd ingebracht, kon niets meer voor zijn land betekenen.


‘Nu mensen weer blij. Iedereen vergeten van slechte resultaat. Mensen vieren feest’, zei Babangida na afloop. ‘Ik ook blij dat ik hele wedstrijd speel. En terecht’, voegde de kleine rechtsbuiten toe. Voor Babangida is het toernooi om de Africa Cup een tijdelijke verlossing van zijn uitzichtloze situatie bij Ajax. Was hij afgelopen zondag hier geweest, dan had hij waarschijnlijk weer lijdzaam van de tribune moeten toezien hoe Ajax vijf kwartier dramatisch speelde.


Helaas is het met de uitschakeling van Marokko afgelopen met de Afrikaanse voetbalpret voor Amsterdammers. Want de wedstrijden om de Africa Cup waren alleen op een Marokkaans kanaal te volgen. Eurosport, dat ook alle wedstrijden uitzendt, is door eigenaar UPC van de Amsterdamse kabel gedonderd. Dat is voor sportliefhebbers net zo erg als de verbanning van CNN in 1998 van de Amsterdamse kabel. Was onze kabel maar nooit verpatst.


BARBARA BAREND