Ajax-trainer Co Adriaanse mag tijdens de winterstop winkelen. Dat zei Ajax-bestuurslid finan ciële zaken Arie van Os. Volgens hem kan Ajax zeker in de ach terhoede en op het mid denveld versterking gebruiken. Ook Adriaanse roept al het hele seizoen dat hij versterkingen nodig heeft. Want volgens hem ontbeert de Ajax-selectie kwaliteit.

Met de uitspraak dat Ajax voor de bovenste vijf plaatsen gaat en dat er gebrek aan kwaliteit is in de selectie snoert Adriaanse vele mensen de mond. Hij is immers aan het opbouwen. Maar kloppen deze uitspraken? Spitsen Machlas en Arveladze behoren tot de Europese top. Winter is recordinternational en Witsch ge werd aan het begin van dit voetbalseizoen nog geselecteerd voor het Neder lands elftal. Achterin is Chivu aan het uitgroeien tot een van de beste verdedigers van de wereld. Van der Vaart en Hersi zijn de grootste jeugdtalenten van Nederland. Bergdølmo, Galásek en Pasanen zijn aankopen van Adriaanse zelf. Dit lijstje, aangevuld met nog di verse selectiespelers, zou iedere trainer van een Neder landse eredivisieclub gelukkig maken.

Afgelopen zondag verloor Ajax van een sterker Feyenoord. Terecht volgens Adriaanse, omdat Feyenoord verder is in zijn ontwikkeling, meer ervaring heeft en omdat Feyenoord de beschikking heeft over betere spelers. Vooral op het middenveld werden de jeugd internationals Van der Vaart en Hersi overlopen door Bosvelt en Pauwe. Frappant was dat ervaren spelers als Winter en Witschge op de bank zaten. Hierop reageerde Adriaanse met te zeggen dat mét Winter en Witschge eerder dit seizoen was verloren van Sparta en AZ. Daarom koos Adriaanse voor een opstelling met jonge spelers. Zo dekte hij zichzelf van tevoren in tegen een nederlaag. Met zo'n jonge ploeg kon eigenlijk niet worden gewonnen.

Misschien had Adriaanse toch beter op de overwinning kunnen gokken, met ervaring op het middenveld en in de achterhoede. Hij koos voor de onervaren Kanu als rechtsback. Op deze plek had hij voor Winter kunnen kiezen. Ook had hij centraal achterin kunnen spelen met Witschge. Voor beide routiniers was ook plek op het mid denveld. Maar duidelijk is dat Adriaanse definitief afscheid heeft genomen van het duo.

Ondanks dit afscheid en het verlies tegen Feyenoord heeft Adriaanse opvallend meer krediet dan zijn voorganger Jan Wouters. Hij mag roepen dat Ajax probeert bij de eerste vijf te eindigen, shoppen van zijn bestuur, en in een hele leuke wedstrijd van Feyenoord verliezen omdat hij de jeugd opstelt.