Al op 17 september, na de uitnederlaag bij AZ, kondigde Co Adriaanse aan dat Ajax gesaneerd moest worden. Vooral van spelers met een foute instelling wilde hij af. Namen noemde de trainer van Ajax toen nog niet. Een paar weken later zat Aron Winter op de bank en Richard Witschge op de tribune. Ze hadden respectievelijk te weinig in de wedstrijd en op de training laten zien. De spelers met de meeste ervaring moesten boeten voor de slechte resultaten onder Co Adriaanse.

Een week later stonden Witschge en Winter weer in de basis. Maar afgelopen weekend waren de routiniers weer aan de beurt. Na twee opeenvolgende blessures was Richard Witschge eindelijk fit. Maar trainer Co Adriaanse ziet in het huidige elftal geen plek voor de linksbenige speler, die aan het begin van het seizoen nog een sleutelrol in de achterhoede vertolkte en in augustus voor het Nederlands elftal werd geselecteerd. En dus zat Witschge de hele wedstrijd op de bank. De zeventienjarige Rafaël van der Vaart op linkshalf en de twintig jarige Cristian Chivu hadden de voor Witschge beschikbare plekken ingenomen.

Aron Winter stond de laatste tijd als rechtshalf en aanvoerder weer in de basis. Tegen Utrecht afgelopen zondag werd hij de tweede helft gewisseld en mocht hij naast Witschge plaatsnemen op de bank. Voor Winter kwam de achttienjarige Youssouf Hersi in het veld. Nadat Co Adriaanse eerder ook al had aangekondigd dat hij niet meer op Ferdi Vierklau rekent, omdat de verdediger te vaak geblesseerd is, lijkt Adriaanse bijna het team te hebben geformeerd waarmee hij verder wil. Hij is bijna uitgesaneerd.

De verdediging zal bestaan uit Chivu, Pasanen en Bergdolmo. Adriaanse lijkt om onbegrijpelijke redenen nog steeds niet erg gecharmeerd van Tim de Cler, dus een nieuwe linksback kan nog verwacht worden. Het middenveld zal de komende jaren bestaan uit Hersi, Galasek en Van der Vaart. En in de voorhoede zullen Ikedia, Wam berto en Machlas spelen. Al lijkt vervanging voor Wamberto en Machlas ook niet uitgesloten. Als super reserve heeft Adriaanse Cedric van der Gun achter de hand, die op verschillende plekken inzetbaar is.

In de Ajax-traditie van de afgelopen jaren is het voor de hand liggend dat Vierklau, Witschge en Winter en naar ik vrees ook Arveladze binnen een jaar in de verkoop worden gezet.