«Ik hoop dat de jongens iets hebben van ‹godverdomme› zondag superboeren. We moeten er in de competitie weer tegenaan», reageerde Co Adriaanse vorige week na de uitschakeling van Ajax door Lausanne Sport. Bijna gelaten somde de trainer van Ajax de oorzaken van de Uefa Cup-uitschakeling op. «De verdediging speelde onzuiver. Het positiespel was slecht. En echte strijdlust zit niet in dit team. Dat hebben stylisten als Machlas en Wamberto niet in zich, kan Winter niet brengen en daarvoor zijn andere spelers te jong.» Op de vraag of hij niet bang was dat nog meer spelers Ajax zouden verlaten, antwoordde hij: «Ach ja, iedereen is te koop. Alles is in het leven te koop. Alleen de dood is niet af te kopen.»

Aanvoerder Aron Winter zei dat duidelijk is dat Ajax toch iets tekort komt om de derde ronde te halen in de Uefa Cup. Volgens Winter wordt het tijd dat Ajax wel probeert goede en jonge spelers te behouden. En verder werd hij moe van de vraag of het team wel alles had gegeven. «Ja, we hebben voor tweehonderd procent gestreden. Meer zat er niet in.»

Cedric van der Gun verliet als eerste de kleedkamer. Hij keek alsof hij water zag branden. Terwijl de spelers van Lausanne Sport nog op het veld stonden te feesten, vrat Van der Gun zich op de tribune waar hij geïnterviewd werd op. «Dat we hiervan hebben verloren is gewoon ‹kl-› ongelooflijk teleurstellend.» Woedend keek hij recht de camera in.

Dit was ook de reactie van de meeste Ajax-fans. Spandoeken met de vraag om sancties hingen bij de wedstrijd tegen De Graafschap van afgelopen zondag in de Arena. Benni Muller zei maandagavond dat Ajax zich diep moet schamen en dat het een schandaal is dat Ajax door Lausanne Sport is uitgeschakeld. Technisch directeur Leo Beenhakker benadrukte nog eens dat de teleurstelling groot is, maar dat er verder gekeken moet worden.

Blijkbaar is Ajax zo diep gezonken dat op het niveau van technisch directeur en dat van directeur betaald voetbal dit verlies geheel was ingecalculeerd. Fans hadden nog enige hoop, maar na de uitschakeling en de reacties daarop is duidelijk dat Ajax echt niet meer een topclub is. Ook ik zal mijn verwachtingen bijstellen. Hopen op een vijfde plaats is wat rest.